Кремлівські ревнощі навколо руху України в Європу

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.03.2011 10:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13459

Російські урядовці заявили, що підписання угоди про зону вільної торгівлі «Україна-ЄС» може становити загрозу Митному союзові Росії, Білорусі та Казахстану, та й самій українській економіці.

Представники української влади та експерти бачать у таких заявах політичний підтекст, хоча й не виключають, що торгівля між Україною та Росією може зазнати певних втрат.

Чинні та майбутні угоди України та ЄС про вільну торгівлю можуть загрожувати економічній безпеці Росії, заявив перший віце-прем’єр Російської Федерації Ігор Шувалов. За його словами, майбутня угода про Зону вільної торгівлі між Україною та ЄС змусить членів Митного союзу захищати свої ринки від товарів, які підуть до них із України, через зниження митних обмежень.

Вступити до Митного союзу можна лише через вихід із СОТ

Напередодні свою стурбованість щодо зони вільної торгівлі висловив і російський прем’єр Володимир Путін. На його думку, домовлятися з ЄС було би краще у форматі Митного союзу, до якого може долучитися й Україна.

Тим часом, Президент України Віктор Янукович та прем’єр Микола Азаров саме зону вільної торгівлі з Євросоюзом називають ключовим пріоритетом своєї зовнішньої політики.

Що ж до побоювань російських урядовців, то вони не мають економічних підстав, наголосив у коментарі Радіо Свобода депутат-«регіонал», голова підкомітету Верховної Ради з міжнародної економічної політики Олексій Плотніков.

«Ніхто не ставить за мету, як каже Росія, перепродавати європейські товари. І я не бачу механізму приєднання України до Митного союзу, оскільки вона заради цього не стане виходити зі СОТ. Навпаки, Росія, Білорусь та Казахстан захочуть вступити до неї. Переконаний, що російські заяви не є економічними. Це радше агресивні спроби Російської Федерації розповсюдити свій вплив на сусідів», – каже депутат.

Через подібні заяви Росія ризикує втратити обличчя в очах світової спільноти, говорить економіст Олександр Пасхавер.

«Донедавна Росія схвалювала те, що ми спілкуємося з ЄС, а тепер ми чуємо ультиматуми. Росія вважає, що Україна слабка і що, таким чином, можна її залякати. В діях Росії завжди є не лише економічний, а й геополітичний підтекст. Вона воліє збудувати таку собі «ліберальну імперію», яка би впливала на сусідів в економічній площині. Але я гадаю, що це переговорні кроки, які не обов’язково мають перерости у торговельні війни», – каже Пасхавер.

Торговельні війни вдарять по самій же Росії – експерт

Торговельні бар’єри з Україною у відповідь на створення зони вільної торгівлі – можливі, але вони не вигідні самій же Росії, стверджує експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шевляков.

«Якщо Росія дійсно погіршить умови торгівлі з Україною, є певні ризики для окремих галузей, де наша продукція є конкурентоздатною: це металургія, машинобудування та сільське господарство. Проте, як показує практика, більше потерпатиме від цього сама Росія. Обмеження імпорту української продукції призведе до дефіциту, бо російський ринок не здатний сам себе задовольнити, як це ми бачили на прикладі обмеження на ввезення української молочної продукції», – наголосив Ігор Шевляков.

Експерт відзначає, що, на відміну від ЄС, Росія не робить Україні конкретних пропозицій щодо Митного союзу, і вступ до нього не передбачає таких рівних умов, як створення зони вільної торгівлі. Відтак, Ігор Шевляков вбачає в російських заявах лише спробу вплинути на хід перемовин України з ЄС, які зараз уповільнилися через обговорення умов експорту аграрної та іншої продукції України до Європи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.