Кінець ще одного міфу. Київ і Москва виявилися найгіршими науковими містами у світі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 22.03.2011 12:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13481

Група німецьких і голландських учених склала карту найуспішніших наукових міст, Київ і Москва в цьому рейтингу виявилися найгіршими за кількома пунктами.

У ході свого експерименту Лутц Борнманн з наукового товариства Макса Планка в Мюнхені і ЛОЕТ Лейдесдорф з Амстердамського університету брали загальну кількість робіт, опублікованих у тому чи іншому місті, і дивилися кількість робіт, що потрапили в 10% найбільш цитованих праць з даної тематики. Якщо в ці 10% потрапляло більше 10% від опублікованих у місті робіт, то місто на карті позначали зеленим колом, у протлежному випадку коло малювали червоним.

Вчені виходили зі статистичних міркувань - у місті, де наукова робота організована на належному рівні, кожна десята стаття повинна потрапляти у цитовані. Це означає, що рівень якості наукової роботи відповідає загальносвітовому. Борнманна і Лейдесдорфа цікавили наукові статті з фізики, хімії та психології.

Одним з найгірших міст з фізики виявився Київ, Москва виявилася найгіршим містом з фізики та хімії. У свою чергу по психології деякі тайванські міста показали результати гірші за Київ і Москви.

Нагадаємо, раніше співробітник консалтингової компанії Science-Metrix Олів'є Бошен склав карту світового наукового співробітництва, в ході дослідження він використовував інформацію з баз наукових статей Scopus і Web of Science - його цікавили дані про місце роботи вчених.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.