Держдеп США вже не висловлює захоплення від влади Януковича

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 11.04.2011 11:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13673

У п’ятницю був оприлюднений щорічний звіт Державного департаменту США, присвячений стану прав людини у світі. Ситуація в Україні в ньому оцінюється вкрай критично.

Державний секретар США Гілларі Клінтон під час оприлюднення звіту

Чимала частина звіту присвячена порушенням прав людини, які здійснюють представники правоохоронних сил. До них відносяться побиття, тортури та інші знущання над в’язнями та затриманими у СІЗО. Звіт порушує проблему довгих термінів затримання осіб на період слідства, важких умов, в яких перебувають підслідні та вибиття з них зізнань силою.

Зокрема, згадуються трагічні випадки студента Ігоря Індило, який помер у районному відділку міліції Шевченківського району у Києві, та Михайла Стадника, який помер у відділку міліції у Львові. В обох випадках ведеться слідство. Наводяться випадки жорстокого поводження представників правоохоронних органів у відношенні до біженців, шукачів притулку та осіб із неслов’янською зовнішністю.

Також звертається увага на різке зростання відкриття кримінальних справ проти опозиційних політиків із призначенням нового Генерального прокурора, що «збільшує вигляд вибіркового та політично вмотивованого судового переслідування урядом Віктора Януковича». У звіті зазначено, що такий висновок напрошується не лише через кількість порушених справ проти високопосадовців уряду Юлії Тимошенко, а й факту тривалих допитів та відмови у випуску на поруки.

Звіт критикує неефективну та корумповану судову систему в країні та наводить приклади збільшення тиску на ЗМІ, як самоцензури серед власників ЗМІ та журналістів, так і побиття журналістів. Зокрема згадується зникнення Василя Климентьєва, головного редактора харківської газети «Новий стиль».

Державний департамент США звертає увагу на збільшення випадків обмеження свободи зібрань, а також посилення корупції в уряді та суспільстві. Окремо виділяються такі проблеми як насилля та дискримінація проти жінок та дітей, примусова праця, у тому числі дитяча, торгівля людьми та обмеження можливостей працівників об’єднуватися та колективно захищати свої права через профспілки. Серед позитивних явищ зазначається зменшення випадків антисемітизму в країні та хуліганських нападів на осіб неслов’янської національності.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.