Росія не хоче ділитися з Україною газовими родовищами

Автор/джерело -  © “Газета по-українськи”



Дата публiкацiї - 6.11.2006 12:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1369

Росія може не допустити Україну до розробки родовищ на шельфі Чорного і Азовського морів.

Президент РФ Володимир Путін підписав закон, який вносить зміни в положення про континентальний шельф Росії і закон про виняткову економічну зону Росії.

Закон був прийнятий Держдумою 20 жовтня 2006 року і схвалений Радою Федерації 27 жовтня 2006 року.

Закон вносить поправки до кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення і передбачає збільшення адміністративних штрафів за правопорушення, пов’язані з користуванням морськими біологічними ресурсами.

Крім того, встановлює адміністративну відповідальність за самовільну зміну програми ресурсних досліджень у внутрішніх морських водах, у територіальному морі, на континентальному шельфі і у винятковій економічній зоні Російської Федерації.

Раніше українська компанія "Чорноморнафтогаз" заявила про те, що наполягає на своїй участі в розробці нафтогазових родовищ України, які частково знаходяться на російському шельфі Чорного і Азовського морів. Це, на думку керівництва компанії, буде відповідати міжнародним нормам.

У жовтні цього року в ході переговорів державних делегацій України і Росії по розмежуванню Азовських, Чорного морів і Керченської протоки позиції сторін не змінилися. Росія затримує визначення на місцевості морського кордону Азовського Чорного морів і не бажає прискорити розподіл морських економічних зон.

Незважаючи на існування україно-російського Договору про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки російською стороною (від 2003 р.), Росія наполягає на присвоєнні Азовському морю і Керченській протоки статусу внутрішніх вод двох держав. І вважає, що лінію державного кордону в даному випадку потрібно провести по дну.

А водна поверхня і живі ресурси моря повинні залишитися у спільному користуванні. Україна бере до уваги принципи Конвенції ООН про морське право від 1982 року. І наполягає на встановленні лінії державного кордону по всій її протяжності як в Азовському морі і Керченській протоці, так і в Чорному морі.

Якщо лінія державного кордону буде проведена на підставі норм Конвенції, то Україні відійде дві третини акваторії Азовського моря, у шельфовій зоні якого знаходяться поклади природного газу, пише РБК-Україна.

Від "Аратти". Про те, що уряд України в його нинішньому складі наполягатиме на встановлення лінії державного кордону згідно з нормами міжнародного права, годі сподіватися. "Універсальний уряд" і кроку не ступить без "одобрям-с" Москви. Чекаємо на черговий візит Януковича в Москву "на лікування" - за черговою "кремлівською пігулкою".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.