Лідерка українських фіно-угрів розчарована пітерським з`їздом “соотєчєствєнніков”

Автор/джерело -  © UGRAINA.org



Дата публiкацiї - 6.11.2006 13:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1370

Голова Київського товариства культури народів фіно-пермської групи Надєжда Єфимищ повернулася до України із Санкт-Петербургу. Вона брала участь у ІІ Конгресі співвітчизників - так називає Кремль мало не всіх, хто колись мав громадянство СССР.

Організатор бучного Конгресу - федеральна влада. І Президент РФ, і міністр закордонних справ говорили переважно про етнічних великорусів, не помічаючи неспростовний факт: Російська Федерація - батьківщина й інших суверенних народів, зокрема фіно-угорських.

Це підтверджувала своєю присутністю голова київських фіно-угрів Надєжда Єфимищ - корінна комі-перм'ячка із Комі-Перм'яцького автономного округу. До речі, саме за її ініціятивою посольство Російської Федерації в Україні включило у делегацію "співвітчизників" когось іще, крім великорусів (наприклад, депутат ВР від "регіоналів" Юрій Болдирєв - "Аратта") і депутата Лєаніда Грача - волзьких татар, бурятів і тих же фіно-угрів.

Як зясувалося, ці клопоти були марні. Ні фіно-угри, ні самі великоруси, про яких бідкається Москва, нікому в РФ не потрібні. Путін, який був присутній на Конгресі, вкотре озвучив бредову ідею переселити на порожні федеральні землі мешканців незалежних держав - екс-заручників СССР. Для цього придумали цілу федеральну програму "рееміграції" - у київському офісі Росзарубіжцентру вже лежить сотня-друга заяв на переселення в РФ - від громадян України. Кажуть, власне великорусів серед них нема - переважно українці.

Надєжда Єфимищ не українка. Мабуть, саме тому "пільговий" переїзд ні в РФ, ні безпосередньо додому - в КПАО - їй не загрожує. Бо власне, й самого Комі округу вже нема - Москва приєднала його до новоутвореного Пермського краю - звісно, безнаціонального.

Натомість пані Єфимищ спробувала нав'язати контакти з братами по крові - депутатами Федеральних Зборів. Такий знайшовся - Віктор Шудєгов, голова Комітету з науки, культури та освіті. Але парламентар, почувши пропозиції "співвітчизниці" - налагодити міжбібліотечний обмін, включити програму національних фіно-угорських фестивалів в Україні у державний бюджет РФ - помітно засумував. За якусь мить Віктор Євграфович просто зник з поля зору пані Єфимищ - на тому переговори скінчилися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.