Стартує VII Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика

Автор/джерело -  © "Аратта-Україна"



Дата публiкацiї - 9.11.2006 13:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1400

В Україні конкурс проводиться вже сьомий раз і має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури і традицій українського народу.

Ініціатор мовного конкурсу серед молоді Петро Яцик

Організатори – Міністерство освіти і науки України, Ліга українських меценатів за підтримки Міністерства культури і туризму України. Як повідомляє Міністерство культури і туризму України, 7 листопада 2006 року в Українському національному інформаційному агентстві УКРІНФОРМ відбулася прес-конференція з нагоди відкриття VII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

На запитання журналістів відповідали виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький, заступник Міністра культури і туризму України Ольга Бенч, віце-президент Національної радіокомпанії України Леонтій Даценко, проректор Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв Валерій Бітаєв і голова журі конкурсу, академік Академії педагогічних наук Любов Мацько.

Враховуючи загальнодержавне значення, яке має конкурс імені Петра Яцика, а також його престиж серед багатомільйонних учасників, а також задля популяризації української мови в суспільстві, Міністерство культури і туризму України після затвердження бюджету на 2007 рік має намір організаційно та фінансово сприяти проведенню цього важливого заходу.

Наша довідка. Перший Міжнародний конкурс знавців української мови було проведено у 2000 році. За рішенням Ліги українських меценатів конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика, а його дочка Надія стала почесним головою конкурсу.

Петро Яцик (1921 – 2001) – відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження. З кінця 50-х років минулого століття почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових та культурних проектів української діаспори. Він став першим меценатом багатотомної "Енциклопедії українознавства", що видавалася у повоєнні роки. Найбільш відомим проектом, профінансованим Яциком, стало видання англійською мовою "Історії України-Русі" М. Грушевського. На переклад і друк цієї монументальної праці, меценат пожертвував 15 млн. дол.

Петро Яцик заснував Міжнародний благодійний фонд “Ліга українських меценатів” і був його почесним президентом. Сума пожертв на українські інституції в західному світі складає понад 16 млн. доларів. За багатолітню меценатську діяльність нагороджений “Почесною відзнакою Президента України” (1996 р.).

Петро Яцик вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів, що об’єднує представників бізнесу з багатьох країн світу. Вони надали спонсорську підтримку у проведенні конкурсу та кошти для нагородження його переможців. Вагомий внесок на фінансування конкурсу зробив і сам Петро Яцик.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.