“Дешевий газ” в обмін на що?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 15.06.2011 13:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14318

В обмін на нову знижку на газ Росія може отримати контроль над харківським підприємством “Турбоатом”, вважають експерти.

На їх думку, Києву буде легше розплатитися з Москвою підприємствами, ніж приєднанням до Митного союзу.

"Що дійсно готові гарантувати наразі росіянам українські парламентері, так це негласне політичне сприяння в отриманні контролю над стратегічними активами. Це, передусім, харківський завод атомного машинобудування "Турбоатом", в якому доля України складає 75% акцій", - вважають фахівці.

Про те, що Росія зацікавлена у розвитку цього підприємства, нещодавно заявляв глава "Росатома" Сергій Кирієнко. За його словами, Росія готова створити на базі заводу спільне підприємство з російським "Атоменергомашем" для виробництва нового покоління турбін для атомної промисловості.

Варто відзначити, що побудувати аналогічний завод з нуля, Росії знадобилося б не менше десяти років і мільярдні інвестиції. Тому 50% підприємства в обмін на газову знижку - це може бути неймовірно успішною угодою для російського атомпрому.

Проблемним питанням для України залишається недовготривалість таких знижок, адже формулу розрахунку ціни на блакитне паливо ніхто відміняти не планує. А це означає, що воно дорожчатиме пропорційно зростанню цін на нафтопродукти.

Інтерес Росії до українських стратегічних підприємств не обмежується "Турбоатомом". Москва проявляє зацікавленість і до "Зорі-Машпроекту", "Запорізького трансформатора" та "Мотор Січі". Контроль над ними може стати однією з умов зниження ціни на газ для Києва.

Нагадаємо, що наразі ціна на газ для України складає 295,6 долара за тисячу кубометрів. За даними українського Міненерго, прогнозована ціна на третій квартал складає з урахуванням знижки 350 доларів, на четвертий - 400 доларів і вище.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Микола Азаров запевняє, що в України немає потреби йти на поступки Росії в питанні перегляду ціни на газ. За його словами, те що прем'єр міністр Росії публічно визнав, що газовий контракт необхідно переглядати, свідчить про те, що країна ще має час щоб спокійно переглянути контракт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.