Кіпр пропонує Україні залатати «податкову діру»

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 5.07.2011 10:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14506

Кіпр готовий підписати з Україною нову угоду про уникнення подвійного оподаткування.

Про це повідомив президент республіки Кіпр під час візиту до Києва. Але в Україні не поспішають латати «кіпрську податкову діру».

Кіпр є стратегічним партнером України, коли йдеться про залучення інвестицій, заявив український президент Віктор Янукович. Торік в українську економіку з Кіпру надійшло понад 11 мільярдів доларів інвестицій. Тож і Кіпр, і Україна хочуть розширювати двосторонню договірну базу для взаємної співпраці. Нагальною проблемою для сторін є перегляд угоди про уникнення подвійного оподаткування, яка була укладена ще за часів СРСР.

«Ми готові негайно підписати угоду про уникнення подвійного оподаткування», - наголосив президент республіки Кіпр Дімітріс Хрістофіас.

Потужне лоббі

Голова Всеукраїнського союзу вчених-економістів Олександр Кендюхов переконаний, що досягти прозорості у фінансових стосунках з Україною Кіпр змушує Євросоюз. Адже кіпрське законодавство дозволяє українським компаніям виводити на Кіпр гроші і платити там податки за значно нижчими ставками, ніж в Україні. Це при тому, що формально Кіпр з 2004 року не є офшором.

На думку експерта, українській владі зрозуміло, що для економіки вигідніше завадити витоку українських грошей на Кіпр. Але великі бізнес-компанії активно лобіюватимуть продовження дії нинішньої угоди про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром. «В сьогоднішніх економічних реаліях вони відстоюватимуть свої інтереси», – сказав Кендюхов Deutsche Welle. За його словами, зараз в Україні надзвичайно велике податкове навантаження, і новий податковий кодекс ще більше загострив ситуацію. Тож великий бізнес змушений оптимізувати свої витрати на податки.

Влада в схемі?

Мати «податкову діру» на Кіпрі вигідно не тільки бізнесу, вважає керівник Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Дмитро Боярчук. Він переконаний, що людям, які працюють у владі, вигідна співпраця з Кіпром як з офшорною зоною, оскільки на цьому в Україні «зав’язані» багато фінансових схем. «З цією угодою потрібно щось робити», - наголошує експерт.

Між тим Верховна Рада кілька разів зривала голосування щодо розірвання цієї угоди. Здебільшого не голосують фракції Партії регіонів та КПУ. Востаннє парламент України відмовився внести до порядку денного постанову про денонсацію угоди про уникнення подвійного оподаткування з Республікою Кіпр всередині червня 2011 року. Водночас президент Віктор Янукович сподівається, що восени між Україною та Кіпром таки буде підписано нову угоду про уникнення подвійного оподаткування.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.