Скотланд-Ярд: Отруєння Литвиненко - справа російських спецслужб!

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.11.2006 12:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1455

Поліція Британії розслідує отруєння колишнього російського шпигуна і відомого критика президента Володимира Путіна, він узятий під охорону в одній з лондонських лікарень, заявив в неділю прес-секретар Скотланд-Ярду.

В той же день джерело в Скотланд-Ярді заявило про причетність вищих російських чиновників, зокрема Глави держави до вбивства Литвиненка.

У 43-річного Олександра Литвиненко почалася блювота незабаром після того, як він пообідав 1 листопада з людиною, що передала йому документи, які стосуються недавнього вбивства російської журналістки Ганни Політковської, повідомив друг Литвиненко - Олексій Гольдфарб. Поліція заявила, що почала кримінальне розслідування в п'ятницю, коли медичні аналізи підтвердили присутність отрути в організмі Литвиненко.

Британський токсиколог Джон Генрі, що обстежив Литвиненко, заявив в інтерв'ю, що колишнього шпигуна отруїли талієм, - високотоксичною речовиною, яка в деяких районах світу використовується як щуряча отрута, а також давно використовується спецслужбами.

"Абсолютно ясно", що його отруїли, - заявив Генрі, що брав участь в розслідування вчиненого в 2004 році отруєння Віктора Ющенка, кандидата в Президенти України, який вижив, але лишився зі знівеченим обличчям.

Генрі заявив, що у Литвиненко уражена печінка, наявні неврологічні симптоми і низький рівень лейкоцитів в крові. "Він важко хворий. Він може вижити, але ризик смертельного результату великий".

Талій – це речовина без запаху, кольору і смаку, сказав Генрі. Коли вона потрапляє в кров, відзначив він, "достатньо однієї п'ятнадцятої чайної ложки, щоб убити".

Гольдфарб, що знаходиться поряд з Литвиненко, повідомив по телефону, що стан Литвиненко "стрімко погіршується".

Гольдфарб повідомив, що було упущено дорогоцінний час: хоча Литвиненко відчув, що його отруїли, відразу після зустрічі за обідом, лікарі стривожилися лише двома тижнями пізніше, коли його стан погіршав і він почав "відключатися".

Литвиненко був полковником ФСБ – структури, що прийшла на зміну КДБ, але посварився з начальством і провів місяці у в'язниці в очікуванні суду за звинуваченнями в зловживанні службовим становищем. Він був виправданий і втік в 2000 році до Лондона, де йому надали притулок.

За словами Гольдфарба, в жовтні Литвиненко отримав британське громадянство. Литвиненко відомий в Росії тим, що свого часу звинуватив агентів ФСБ в причетності до вибухів житлових будинків в 1999 році, в результаті яких загинули більше 300 чоловік. Російська влада поклала провину на сепаратистів з Чечні і почала нову військову кампанію в республіці.

Литвиненко також стверджував, що його керівництво у ФСБ наказало йому убити російського магната Бориса Березовського, який тепер живе в Лондоні. Березовський заявив в телефонному інтерв'ю, що був в лікарні у Литвиненко в п'ятницю, і він виглядає таким, що постарів на 10 років.

"Він 17 днів не може істи. Дуже боляче істи", – повідомив він. За словах Березовського, Литвиненко сказав йому, що у нього "немає сумнівів": його отруїли після "наказу президента Путіна убити його". Він назвав отруєння "класичним методом" роботи російських агентів.

Спроби зателефонувати до прес-секретаря російського посольства в Лондоні в неділю виявилися безуспішними. Людина, що відповіла на дзвінок, запропонувала перетелефонувати в понеділок.

Гольдфарб повідомив, що Литвиненко зустрівся за ланчем в ресторані суші з італійцем Маріо Скарамелла, який, за його словами, передав йому "кілька сторінок матеріалів", що стосуються вбивства в жовтні цього року Ганни Політковської – журналістки, що критикувала Путіна і політику Росії в Чечні.

Інформатор колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненко, після зустрічі з яким екс-полковник потрапив до лікарні з отруєнням, нині переховується. Маріо Скарамелла упевнений, що "росіяни і чеченці" йдуть по його сліду.

Гордієвський: отрута була в чашці чаю

Перебіжчики з КДБ, включаючи Олега Гордієвського, підтвердили причетність до замаху на вбивство радянських спецслужб. За словами Гордієвського, Литвиненко отруїв його колишній друг і колега, який був таємно завербований ФСБ у в'язниці, а італієць, з яким зустрічався Литвиненко, не має ніякого відношення до цього злочину. Він також підкреслив, що не знає імені отруйника. За словами Гордієвського, ця людина колись входила в оточення Бориса Березовського, після чого опинилася у в'язниці. Потім несподівано він вийшов на свободу, зайнявся бізнесом і розбагатів. "Тепер вся інформація передана поліції, яка просила не розповсюджуватися про це", - сказав Гордієвський.

Він заявив, що на зустрічі з цією людиною Литвиненко випив "чашку чаю". Нагадаємо, що схожим чином була отруєна журналістка Ганна Політковська у вересні 2004 року перед поїздкою в Беслан, де терористи захопили школу. Політковська увесь попередній день перед отруєнням нічого не їла, тільки в літаку в Ростові вона випила чай. "Вона намагалася сісти на перший же літак, що вилітає до місця подій, але рейс довго відкладався. Коли вона сіла в літак, їй здалися підозрілими люди, що сіли позаду неї. Від страху у неї почалася клаустрофобія, і вона відмовилася від їжі, але дуже хотіла пити і випила чаю. Після цього вона знепритомніла і прокинулася вже в лікарні", - розповів після отруєння газеті The Times літературний агент Політковської Тобі Іді.

Ахмед Закаєв, який також знаходиться в Лондоні у вигнанні, в прямому ефірі Sky News звинуватив в отруєнні Литвиненко російські спецслужби. Він назвав це "терористичною атакою проти британського громадянина на британській землі". Це отруєння, за словами Закаєва, є наслідком потурання західних держав до політики Путіна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.