“Московське православіє” всупереч Конституції України стає державною релігією в Україні?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.07.2011 19:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14588

У Херсонській області після протесту священиків Московського патріархату демонтували скульптуру язичницького бога - слов`янського Дажбога.

Скульптуру Дажбога встановили під час фестивалю Купальські зорі

У Голій Пристані Херсонської області 9 липня через протести духовенства Української православної церкви Московського патріархату демонтували скульптуру язичницького божества Дажбога, встановлену на міській набережній під час фестивалю “Купальські зорі”, повідомляє херсонське видання "Новий час".

Повідомляється, що скульптуру встановили під час проведення фестивалю, який тривав у Голій Пристані 2-3 липня.

Мер міста Анатолій Негра, котрий наразі знаходиться у відпустці за кордоном, повідомив, що у зв'язку з протестом православного духовенства до з'ясування всіх деталей питання він дав команду демонтувати скульптуру.

За словами секретаря Херсонської єпархії УПЦ МП ігумена Феофана (Михайлова) факт письмового звернення з боку духовенства до мера Голої Пристані мав місце.

Повідомляється, що 5 липня під час загальних єпархіальних зборів, на яких були присутні представники всіх парафій області, підняли питання про зазначену скульптуру. Результатом розгляду питання і стало письмове звернення до Негри, яке підписали понад 100 священиків.

"Священики єпархії висловили свою позицію з даного приводу, яка полягає в неприйнятті встановлення релігійних, культових ідолів язичницьких часів і створення можливості поклоніння їм" (виділено “Араттою”, як пряме порушення Конституції України), - повідомив ігумен Феофан.

Зазначається, що мер Голої Пристані Анатолій Негра має церковні нагороди.

Де зараз знаходиться скульптура, і якою буде її доля - поки не відомо.

Згідно з повідомленням, вартість створення й установки скульптури Дажбога орієнтовно склала до 30 тис. грн.

***

Даждьбог або Дажбог - один із головних богів у східних слов'ян, бог родючості та сонячного світла. Даждьбог згадується в найбільш ранніх пам'ятках давньоруської писемної культури, таких як “Повість временних літ” (Іпатіївський літопис), “Слово о полку Ігоревім”.

Від “Аратти”. Як відомо, в Україні Конституцією не встановлена обов`язкова державна релігія і гарантується свобода віросповідань, а церква взагалі відокремлена від держави:

Стаття 35. Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров'я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей.

Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова.


Тому досить дивним є позиція місцевої влади, яка швиденько кинулася виконувати вимоги представників Московського патріархату.

З іншого боку, організаторам подібних заходів час розділити "мух від котлет" - і не змішувати давні слов`янські традиці та свята (особливо пов`язані з сонячними циклами, - такі як свята Різдва, Великодня та Купайла, Світовида) з насадженим Володимиром християнством. Потрібно мати хоч якесь почуття власної гідності і знання власної історії. Та й справжнє свято Купайла святкуєтья не на початку липня, а в кінці червня - в найкоротшу ніч року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.