Невідомий вбив найстарішого в Україні мольфара

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 15.07.2011 11:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14630

Сьогодні вранці в своєму помешканні у Верхньому Ясенові Верховинського району на Івано-Франківщині був зарізаний відомий мольфар Михайло Нечай. Йому йшов 82 рік.

Мольфар Михайло Нечай

"Повідомлення у міліцію надійшло о 6 годині 50 хвилин. Нечай помер від ножової рани. Прямих очевидців події нема. Наразі ведеться слідство", - розказав керівник ЦГЗ обласного управління міліції Василь Гультайчук.

За словами відвідувачів, нібито психічно хворий старий чоловік, який намагався два дні потрапити до мольфара, зайшов таки на прийом.

Наодинці він зарізав Михайла Нечая. Після цього спокійно вийшов з кімнати й сказав людям, які очікували в черзі, щоб деякий час не заходили до кабінету.

Михайло Нечай вважав себе білим (сонячним) магом і розповідав, що є в Карпатах і чорні (місячні) маги, які ведуть з "білими" постійну боротьбу.

За його словами, вже у вісім років відчував у собі чудодійну силу і вмів зупиняти кров.

Став відомим в Україні після того, як 1989 року на першому фестивалі "Червона рута" у Чернівцях мольфар отримав офіційне запрошення від влади забезпечувати гарну погоду впродовж свята. Крім того, до Михайла Нечая їздив режисер Сергій Параджанов перед зйомками свого знаменитого фільму "Тіні забутих предків", щоби мольфар розповів про самобутність Гуцульщини і специфіку гуцулів. Актора Івана Миколайчука пан Михайло вчив грати на дримбі. Він є керівником фольклорно-етнографічного народного ансамблю, сам виготовляє дримби.

В березні 2010 Нечай отримав звання Заслуженого працівника культури за сорокарічну роботу керівником аматорського ансамблю дримбарів "Струни Черемоша".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.