Аби Янукович не накоїв дурниць, вирішено його в США не пускати

Автор/джерело -  © Українська служба Бі-Бі-Сі



Дата публiкацiї - 29.11.2006 15:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1511

Хто формує державну закордонну політику України? Суперечливі обставини приготувань поїздки Януковича у США.

“- Боже, шо воно морозить?”

Прем’єр-міністр Віктор Янукович знову заявив, що домагатиметься відставки міністра закордонних справ Бориса Тарасюка призначеного в уряд за квотою президента Ющенка.

Останньою подією, яка підтвердила наміри прем’єр-міністра, стала нота міністерства закордонних справ, яка фактично перекреслила планований візит пана Януковича до США.

Прем’єр-міністр зачитав на засіданні уряду у середу витяг з ноти:

«МЗС України засвідчує свою повагу Посольству США в Україні і має честь поінформувати про перенесення запланованого на 3-7 грудня ц.р. візиту прем’єр-міністра України до США. Нові терміни візиту пропонуємо узгодити дипломатичними каналами».

Зачитавши ноту, Віктор Янукович сказав, що міністерство закордонних справ не повинно керувати урядом і дорікнув Борисові Тарасюку за те, що його не поінформували про такий крок міністерства.

Але кількома годинами згодом перший заступник глави секретаріату президента Арсеній Яценюк оголосив, що формальні підстави для скасування візиту прем’єр-міністра знято.

Пан Яценюк сказав, що премєр-міністр погодився на те, щоб директиви стосовно візиту затверджував президент Ющенко.

Представник Президента також сказав про можливість поновлення візиту пана Яунковича у заплановані раніше терміни, у разі вирішення питання "на рівні дипломатичних контактів."

“- Не здам Москву!”

Кореспондент Бі-Бі-Сі каже, що однією з причин скандалу є суперечка довкола директив для українські делегації для поїздки в США, які до останнього часу прем’єр-міністр відмовлявся приймати від президента Ющенка.

Президент неодноразово наполягав, що конституція саме на нього покладає обов’язок формувати зовнішню політику держави.

Але упродовж останніх днів представники уряду заявляли, що Віктор Янукович може діяти самостійно і керуватиметься директивами урядової коаліції його Партії Регіонів, соціалістів і комуністів.

23 листопада координатор парламентської більшості, лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова заявляла, що фракція Партії регіонів сформує делегацію, яка супроводжуватиме пана Януковича під час його візиту до США.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.