Іспити на професійну майстерність здаватимуть екскурсоводи та гіди-перекладачі

Автор/джерело -  © ICTV



Дата публiкацiї - 27.04.2006 16:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=153

Відтепер жоден із них не зможе працювати без висновку експертної комісії. А неакредитованих при обласних адміністраціях гідів взагалі будуть штрафувати. Таке рішення ухвалила Державна комісія з питань туризму та курортів.

Появу постанови спричинили гроші. Точніше – гіди-підприємці, які їх не сплачують до бюджетів після супроводу туристичних груп.

Знати історію та грамотно розмовляти – нині замало, аби стати гідом. Екскурсоводам треба мати фахову освіту, або ж бути професійним істориком чи науковцем. Таку вимогу ставить Державна комісія з питань туризму та спорту. У Вінниці створили спеціальну групу, яка перевірятиме екскурсоводів на професійну придатність.

Євген Добролюбов, головний спеціаліст відділу з питань туризму та курортів Вінницької обласної адміністрації:
"Більшість екскурсій проводяться без будь-яких реєстрацій і дозволів, і гроші не йдуть у бюджет ні в який, є дуже багато випадків, коли домовляються школи з водієм, в якого є автобус, бере любого екскурсовода, беруть дівчаток та хлопчиків з інститутів, які трохи знають історію, і так проводять".

Екскурсоводи з багаторічним стажем так званої "халтури" не вітають. Свою професію називають нелегким мистецтвом. Галина Собкова – уже п’ятдесят років працює у вінницькому музеї-садибі Пирогова. Починала науковим працівником, нині – на посаді директора. Каже, хоч і знає багато про видатного науковця, але постійно себе вдосконалює.

Галина Собкова, директор музею-садиби М. І. Пирогова:
"Кожен день потрібно удосконалюватись і можуть задати таке запитання, що ти не можеш відповісти, і систематично потрібно працювати, і це цікаво, і ми ділимось тим, хто дізнався, що нове".

За тиждень-другий стартує туристичний сезон. Він заодно стане і початком "полювання" на непрофесійних гідів-перекладачів. Фахівці кажуть, що звільнені екскурсоводи матимуть шанс поновитися. Треба лише отримати відповідні знання та скласти іспити. Зробити це у Вінниці буде легше – цьогоріч тут створюють спеціальний факультет гідів та екскурсоводів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.