«Пісня небесного лебедя»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.10.2011 02:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15432

27 листопада цього року виповнюється 85 років з дня народження видатного українського поета, письменника, громадського діяча Олеся Бердника.

Олександр Павлович (Олесь) Бердник (27 листопада 1926, офіційно 25 грудня 1927 — 18 березня 2003) — український письменник-фантаст, автор понад 20 романів і повістей. Член-засновник Української Гельсінської групи (УГГ).

Хто ти - дерзнувший повчати
Не вимивші вуста ?
ЩО! взмозі ти додати
До Учіння Христа !!!


Це людина, яка знайшла що додати до Христового Учіння. Це – Великий Духовний Скарб, надбання загальнонаціональної Української Душі, Воїн Вогню, Провідник Української Духовної Республіки.

Ініціативна група однодумців на базі осередка «Звенигород» розпочала підготовку до дня шанування свого Друга, Батька, Вчителя, Героя.

Робоча назва творчого вечора – «Пісня Небесного Лебедя»

Основою програми заходу бачиться промова Бердника з екранів моніторів, відео ряд з різних його лекцій, зустрічей, виступів, звернення до розуму і серця кожної людини. Виставка його художніх творів, книг, аудіо-відео матеріалів.

Другою складовою програми передбачається виступ митців, музичних колективів, які побудували свій репертуар на творах Олеся Бердника.

В першу чергу - це побратим і надійний товариш, кобзар, заслужений артист України,
Василь Литвин.

Відомий співак, бард, композитор, лауреат міжнародних конкурсів та фестивалів авторської пісні, учень і співпрацівник О. Бердника - Сергій Сольоний.

Творчі колективи – гурт «Зоряний Корсар», етно-фольк гурт «Крила», етно-рок гурт «Вогнесміх».

Музичний супровід, за задумом організаторів, буде забезпечувати капела бандуристів та естрадно-симфонічний оркестр Київського університету культури.

Звичайно, захід передбачається не дешевий. Основні витрати:
- оренда зали;
- оренда комплекту аудіо- відеоапаратури, екранів, проекторів;
- оренда сценічного освітлення;
- робота звукорежисера, кінооператора;
- робота симфонічного оркестру та капели бандуристів;
- друкарська продукція;
- транспортні витрати.

Ясна річ - шукаємо спонсорів, меценатів, закликаємо до співпраці всіх небайдужих.

СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА ГЕРОЯМ!

Організатори: Сергій Кайнов - голова фонду «Звенигород»
Тел. +380504446879 , +380442236879
Email: keyn[равлик]meta.ua

Пам`ятник Олесю Берднику на території осередку зеленого туризму «Звенигород» (с. Балико-Щучинка)

* * *

Біографія

1926 р., 27 листопада - Народився Олесь (Олександр) Бердник в с. Вавилово Херсонської (нині - Миколаївська) області. Батько - потомствений коваль, мати - вишивальниця.
1930 р. - Сім'я Бердників переїхала до Київської області, в родове село Кийлів Бориспільського району. Там же сім'я пережила Голодомор 1932-33 рр.
1944 р. - Олесь добровольцем йде на фронт. Участь у Другій світовій війні.
Квітень 1945 р. - Демобілізований через поранення.
1947-49 рр. - Навчання у театральній студії при театрі ім. Івана Франка (м. Київ). Робота в театрі.
1949 рр. - Арешт. Засуджений за ст. № 58 КК СРСР. Відбував покарання в таборах Печори та Казахстану. (Див. детальніше).
1956 рр. - Амністія.
1957 р. - Вийшла перша книга Олеся Бердника, збірка повістей "Поза часом і простором".
1958 р. - Олесь Бердник став членом Спілки письменників СРСР.
1958-1971 рр. - Літературна діяльність. (Див. бібліографію).
1971 р. - Вийшов друком культовий роман "Зоряний Корсар" (за даними канадських дослідників, на сьогодні роман вийшов у 26 країнах світу).
1973 р. - Олесь Бердник виключений із СП. Переслідування з боку КДБ.
1974 р. - Опальний письменник розробляє ідею Духовних Націй, працює над проектом "Альтернативна Еволюція" (матеріали по "АЕ" були відіслані в ООН и зареєстровані там, як робочі документи).
1976 р. - Олесь Бердник, спільно з письменником Миколою Руденком та правозахисницею Оксаною Мешко створюють Українську Гельсінську групу.
1979 р., 6 березня - Олесь Бердник заарештований та засуджений за ст. 62/2 КК СРСР за звинуваченням: "Участь в УГГ; антирадянська діяльність та пропаганда". Був засуджений до 6 років ув'язнення в таборах суворого режиму та 5 років заслання. В січні наступного року відправлений по етапу в табір суворого режиму № 36 (пос. Кучино Пермськой обл.).
1984 р. - Звільнення за амністією.
1987 р. - Вийшов друком роман "Вогнесміх", написаний в ув'язненні. Того ж року Олеся Бердника повторно прийняли до СП СРСР.
1986-1996 рр. - Літературна діяльність.
1989 р. - Олесь Бердник створює громадську організацію "Українська Духовна Республіка" (діяльність організації спрямована на реалізацію ідеї Духовних Націй).
1989-1993 рр. - Творчі поїздки в США, Канаду, Індію, Тибет. Зустрічі з Ричардом Бахом, Святославом Реріхом, тибетськими ламами.
1990-96 рр. - Громадська діяльність Олеся Бердника.
1994-95 рр. - Олесь Бердник у Київському Планетарії читає курс лекцій "Астероїд Свободи" (Погляд письменника-фантаста на космогонію Всесвіту).
1996 р., 1 грудня - Ювілейний вечір в київському "Українському домі", присвячений 70-літтю з дня народження та 40-річчю літературної діяльності. Це була остання публічна зустріч Олеся Бердника з читачами.
З березня 1997 р. Олесь Бердник, у зв'язку зі станом здоров'я, літературною та громадською діяльністю не займався. Останньою його книгою став роман "Камертон Дажбога" - продовження роману "Зоряний Корсар".
2003 р., 18 березня - Олесь Бердник пішов з життя. Похований у с. Гребені Київської обл., на території своєї дачі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.