Учені знайшли в єгипетських пірамідах стародавній бетон

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.12.2006 04:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1547

Група французьких і американських учених знайшла докази використання стародавніми єгиптянами бетону під час будівництва пірамід. Передбачається, що ця технологія застосовувалася на верхніх рівнях споруд.

Результати дослідження, опублікованого у французькому журналі "Science et Vie", цитує лондонська газета The Times.

Дослідники проаналізували склад і кристалічну решітку блоків вапняку, що був використаний під час зведення великих пірамід у Гізі. З'ясувалося, що будівельники користувалися не тільки природним каменем, але і блоками, зробленими з подібності гідросуміші - штучно отриманого рідкого розчину вапняку, змішаного з вапном, золою та сіллю. На користь "бетонної гіпотези" свідчить і зовнішній вигляд багатьох блоків: вони щільні внизу, а у верхній частині у них помітні бульбашки. Подібну структуру мали перші цементні блоки.

Гіпотезу про бетон, що використався під час будівництва пірамід, вперше висунув у кінці 1970-х років французький хімік Жозеф Давідовіц (Joseph Davidovits). Перевіркою його концепції зайнялися експерт із французького агентства аерокосмічних досліджень (ONERA) професор Жіль Юг (Gilles Hug) й учений з університету Дрекселя (Пенсільванія) Мішель Барсум (Michel Barsoum). Використовуючи рентгенівські промені, електронні мікроскопи і плазмовий пальник, вони виявили сліди "швидкої хімічної реакції, яка перешкоджає природній кристалізації". Для природного каміння такий феномен невстановлений, зате він підтверджує штучне походження вапняних блоків. Давідовіц, у свою чергу, успішно випробував виготовлення бетонних конструкцій з вапняку: у Інституті геополімерів у Сен-Квентіні йому вдалося за десять днів виготовити та висушити великий блок за гіпотетичною єгипетською технологією.

Супротивники теорії Давідовіца, Юга та Дрекселя стверджують, що для виготовлення бетону стародавнім єгиптянам були потрібні гігантські кількості крейди та вугілля. Крім того, немає свідоцтв використання форм для відливання блоків. На думку прихильників традиційних поглядів на спорудження пірамід, єгиптяни обходилися при будівництві лише простими механічними пристроями і необмеженими людськими ресурсами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.