Досягнення проФФесіоналів. Україні загрожує банківський колапс

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 25.10.2011 11:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15619

Спровокована Нацбанком криза ліквідності охопила міжбанківський кредитний ринок. Банкіри стверджують, що вільної гривні вже немає майже ні в кого, крім держбанків, які видають місячні позики дорожче 30%. Це може призвести до повної зупинки кредитування .

"Зараз ліквідності немає ні в кого, і цього ніхто не приховує", - зазначив голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін. Незважаючи на те що на кореспондентських рахунках на ранок п'ятниці, 21 жовтня було більше 11 млрд грн, чого має вистачати для поточних операцій, велика частина цієї суми сконцентрована у декількох урядових банках, пише Комерсант-Україна.

"Ліквідність є тільки в "Ощадбанку", "Укрексімбанку" та "Укргазбанку", - розповів перший заступник голови одного з найбільших банків.

Дефіцит коштів викликав різкий стрибок їх вартості. За даними НБУ, міжбанківські ставки кредитів овернайт в п'ятницю зросли до 21,8% річних, хоча ще на початку місяця - 5 жовтня - вони становили 7,5%. При цьому багато угод укладаються за вищою ціною, кажуть банкіри.

"Один банк з топ-10 шукав місячні ресурси. У нас є гроші, і ми запропонували по 30%. Взяли без питань. Наступного дня спробували запропонувати по 40%, вони стали торгуватися, але такий попит є, і це тривожна тенденція, яка дуже нагадує кризу", - сказав топ-менеджер одного з урядових банків.

Останній раз настільки високі ставки на коротку гривню були 16 березня 2009 року - 22,1%, а після піку, досягнутого 25 лютого, - 68,6%.

Криза ліквідності спровокована діями Нацбанку, що піклується про стабільність курсу гривні, пояснюють банкіри.

"Нацбанк хоче змусити банки продавати валюту зі своєї позиції, - відзначає менеджер держбанку.- За моєю інформацією, багато іноземних установ, навпаки, купують валюту за вільні гроші і потім продають в Лондоні NDF (безпоставковий форвард). Якщо вони купують валюту по 8,012 грн/дол., вкладаються в місячний NDF під 8,42 грн/дол., то з урахуванням конвертацій і можливого зростання курсу через місяць зароблять не менше 15 коп. на доларі. Якби у нас був свій банк за кордоном, я б теж вкладався в NDF".

В НБУ це підтверджують. "Банки вже сконцентрували понад 9 млрд дол. Чому ці гроші не конвертувати в гривню? Замість того щоб кредитувати економіку, банки сидять у цьому валютному кеші", - сказав директор департаменту управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.

Ця проблема може призвести до зупинки платежів. "Високі ставки овернайт небезпечні тим, що банки дуже скоро зупинять клієнтські платежі, і настане колапс", - зазначив експерт з питань держборгу і реструктуризації банків проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" FINREP Володимир Висоцький.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.