Грузія досягла компромісу з Росією щодо вступу в СОТ

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 27.10.2011 17:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15662

Сьогодні, 27 жовтня, Грузія прийняла пропозиції швейцарських посередників у переговорах із РФ, спрямовані на врегулювання спору прикордонної торгівлі. Вони повинні відкрити шлях Росії для вступу до СОТ.

Так, за словами Сергі Капанадзе, заступника міністра закордонних справ і голови делегації Грузії у Женеві, пропозиція буде забезпечувати електронний обмін даних з торгівлі та міжнародного моніторингу на кордоні між Росією та Абхазією, а також Південною Осетією.

"Якщо Росія прийме цю пропозицію, вона стане членом СОТ ... там немає нічого неприйнятного для росіян, тому що цей документ є результатом компромісу", заявив Капанадзе, додавши крім того, що РФ поки що не погодилася із цією пропозицією.

СОТ, що об’єднує 153 країни, приймає рішення на основі консенсусу, і Грузія може заблокувати спробу Росії приєднатися до цієї організації, використавши право вето.

Росія - найбільша економіка, що залишається за бортом СОТ. Вона веде переговори про вступ до цієї організації ось уже 18 років.

Високопоставлені учасники переговорів кажуть, що Росія зможе приєднатися до СОТ у грудні 2011 року, якщо врегулює суперечку із Грузією.

Прем’єр-міністр РФ Володимир Путін, який має намір повернутися у президентське крісло у 2012 році, закликав США та Євросоюз допомогти Росії подолати опір Грузії.

Як повідомляося раніше, що торговий представник США Рон Керк упевнений, що питання, які залишаються, включаючи результат двосторонніх переговорів між Росією і Грузією, який влаштує всіх, могли б бути вирішені таким чином, щоб Росія могла домогтися приєднання до СОТ до кінця поточного року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.