Заокеанська гастроль донецького артиста

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 5.12.2006 14:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1571

Перебуваючи з офіційним візитом в США Віктору Януковичу не слід забувати, що він прем'єр-міністр всієї України, а не очільник Донецької області.

Про це заявив в інтерв'ю газеті «Дєло» екс-посол України в США, директор Інституту регіональних і глобальних досліджень Юрій Щербак.

«Сміхотворно виглядає відновлення практики того, що напередодні візиту до США українські посадовці їдуть до Москви, і виникає таке враження, що вони там отримують якісь інструкції щодо того, як себе вести. В часи Кучми ми мали навіть ще принизливішу ситуацію, коли після візиту до США наш президент їхав до Москви давати звіт про поїздку. Сподіваюся, що зараз такого не буде. Не розумію, навіщо так явно і так відкрито напередодні візиту до США їхати до Росії. Певною мірою, це навіть принизливо для українського суспільства, що наш прем'єр-міністр має поїхати до Москви і отримати якісь вказівки щодо візиту до третьої держави. Якщо навіть таких речей і не було, інструкцій там не давалося, — висновки щодо цього напрошуються самі. Для всіх стає очевидним, що насправді означає дана ситуація. Чому не можна було з'їздити до Казахстану чи Литви, чи ще до якоїсь країни, щоб не виставляти Україну на посміховисько і показувати нашу залежність від Москви в зовнішньополітичному плані. Тобто стара практика відновлюється на новому витку історії, а це прикро», - підкреслив екс-посол.

При цьому Юрій Щербак відзначив, що американська сторона «американці достатньо виховані люди. Особливо це помітно, коли йдуть переговори на найвищому рівні. То ж навряд чи там хтось нагадуватиме нашому прем'єр-міністру про якісь факти, які знають американці. Хоча вони дуже уважно вивчає своїх майбутніх співбесідників і партнерів, досконально знає їх біографії, знають, хто за цими людьми стоїть».

«Тому ніяких таємниць для американців щодо того, яку позицію займає прем'єр-міністр України і партія, яку він очолює, немає», - пояснив екс-посол.

Юрій Щербак прогнозує також, що не варто чекати об'єктивності і від західної преси. «Специфічне ставлення до Віктора Януковича в США може виявитися тільки в публікаціях в американській пресі. Але з іншого боку, весь негатив, що про нього говорять американські медіа, можна легко подолати. Піарщики Януковича можуть легко замовити публікації в американській пресі, які зневілюють весь негатив щодо Януковича. Тобто за великі гроші можна виправити все, бо ж американські газети друкують все що завгодно, головне, аби платили», - упевнений експерт.

Українська діаспора в США влаштувала Януковичу бойкот

Представники українських емігрантських організацій у США закликали всіх українців, що живуть в Америці, бойкотувати візит прем'єра Віктора Януковича.

Про це йдеться в заяві громадської організації українців, що живуть в Америці "Помаранчева хвиля" (штаб-квартира в Чікаго), пише Комерсант-Україна.

Членам діаспори запропоновано "критично реагувати на візит Віктора Януковича за допомогою американських і українських засобів масової інформації", а також "відмовитися від усіляких зустрічей і банкетів".

Члени "Помаранчевої хвилі" звинуватили Януковича в "узурпації влади як у зовнішньій, так і у внутрішній політиці", а також у тому, що він "почав політичну розправу над міністрами, які відстоювали принципи демократії, незалежності, свободи і справедливості".

Звільнення міністра закордонних справ Бориса Тарасюка, з яким Янукович останнім часом відкрито конфліктував, названо в зверненні "загрозою демократичним процесам у країні".

"Український народ не заслужив, щоб на міжнародному рівні незалежну Україну представляв чиновник, який безсоромно фальсифікував президентські вибори 2004 року, не понісши за це покарання, який не засудив злочину комуністичного режиму проти української нації – голодомор, який підтримує пропозицію про надання російській мові статусу другої державної, для якого незрозумілі ідеї націоналізму, патріотизму і честі", – йдеться в зверненні членів "Помаранчевої хвилі" до української діаспори.

Заява членів української діаспори не особливо збентежила прихильників прем'єра. "Всі ці заяви – відгомони неохайної боротьби і брудної рекламної кампанії 2004 року, направленої проти Віктора Януковича (так ніхто і не заперечує, навіть встановлено Верховним Судом, що кампанія 2004 року кандидата Януковича була брудною - прим. "Аратти"). Націоналісти – хворі люди, як в самій країні, так і за її межами. Окрім реабілітації воїнів ОУН-УПА і української мови їм нічого не треба. Такі заяви цих "патріотів", по-перше, недопустимі, а по-друге, все одно ніяк не вплинуть на візит Віктора Януковича", - заявив депутат Верховної ради від Партії регіонів Василь Хара.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.