Азарову нічим шантажувати Ющенка

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 11.12.2006 17:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1633

Екс-міністр фінансів, лідер партії “Реформи і порядок” Віктор Пинзеник вважає заяви Мінфіну про неможливість ветування Президентом закону про Держбюджет на 2007 рік шантажем і прикриттям довгострокових антисоціальних намірів уряду у веденні економічної політики. Про це він сказав журналістам.

Пинзеник при цьому зазначив абсурдність такої бюджетної політики, при якій економічне зростання обертається погіршенням життя людей.

Неприпустимими екс-міністр фінансів назвав реальне зниження розміру пенсій, оскільки прожитковий мінімум і мінімальна пенсія розраховані в Бюджеті-2007 при базовій інфляції 2006 року (8,7%), тоді як вже за 10 місяців поточного року інфляція досягла цієї цифри, а до кінця року може скласти 14%. Тільки цей чинник знижує реальну пенсію на 5%, а з урахуванням нереального показника на 2007 рік (7,5%) пенсія виявиться ще меншою.

Ще одним недоліком він назвав відсутність реального зростання зарплати в бюджетній сфері. Оскільки зростання мінімальної зарплати на 12,5% при збільшенні податку з доходів громадян на 2% навіть при плановій інфляції 7,5% не дає можливості зростання зарплат.

На його думку, до бюджету також закладена загроза запланованому економічному зростанню через реальне зменшення пенсій і відсутність зростання зарплат. Адже за відсутності зростання внутрішнього споживання частки експорту у ВВП буде замало, до того ж сам експорт випробує «газовий» удар.

Небезпечним вважає екс-міністр збільшення дефіциту бюджету до 2,54% ВВП і втягування України в борги через покриття дефіциту за рахунок позик. Вже сьогодні, за його словами, вперше з початку 2005 року, приріст запозичень перевищує об’єм їх погашення. В умовах нереальності доходів від приватизації за певним колом об’єктів і в умовах ручної приватизації приріст боргу виявиться значно більшим.

Пинзеник також заявив, що надання державних гарантій за комерційними кредитами (винесено в окремі закони) повинне бути прямо заборонене в законі про Бюджет, тому що кошти за неповернені кредити віддаватимуть з Бюджету. Він також вважає неприпустимим те, що субвенція на соціально-економічний розвиток депресивних регіонів не розписана за областями, що загрожує ручним діленням коштів. Екс-міністр також додав, що витрати на створення нових робочих місць шахтарям в прийнятому формулюванні приведуть, як це було раніше, до будівництва для гірників ткацьких фабрик. Необхідно замінити її на програму здешевлення відсотків, що дозволяє залучити великі кошти і саме на потреби шахтарів.

Пинзеник також заявив, що підтримка соціалістами, комуністами і «регіоналами» кошторису держави, в якому реальні соціальні витрати менші, ніж в 2005-му і 2006-му роках, підтвердила їх моральну та ідеологічну невідповідність власним гаслам і очікуванням громадян. «Разом з тим як бюджет держави перестав бути кошторисом громадян, а став приватним розкладом для обслуговування чиїхось інтересів бізнесу, так і комуністи, соціалісти і «регіонали» у Верховній Раді перестали бути політичними силами, тому що зрадили свої ідеологічні принципи, а головне - надії громадян», - підкреслив Пинзеник.

Нагадаємо, раніше Міністерство фінансів заявило, що якщо Закон про Державний бюджет України на 2007 рік не вступить в силу, Кабінет Міністрів буде вимушений здійснювати фінансування бюджетних потреб за тимчасовим розписом, що викличе істотне недофінансування соціальної сфери.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.