Спецпідрозділ МВС Грузії звільнив в окупованій Абхазії грузинського священика

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.02.2012 16:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16637

Грузинські спецслужби провели успішну операцію зі звільнення громадянина Грузії на території окупованої Абхазії.

Грузинський священик кафедрального собору Самеба (Святої Трійці) монах отець Іона, який утримувався на території Абхазії протягом більше двох тижнів, звільнений з полону в результаті заходів МВС Грузії, повідомив глава аналітичного департаменту МВС Шота Утіашвілі на спеціальному брифінгу в суботу 11 лютого, повідомляють «Новини Грузії».

В кінці січня отець Іона (Мамука Майсурадзе) відправився в паломництво до грузинських святинь в окуповану Абхазію.

Як повідомляли грузинські телекомпанії, священослужитель мав наміри вивчити стан грузинських церков, що знаходяться в Абхазії, але незабаром зник без вісті. Пізніше з’явилася інформація, що священик викрадений і за його звільнення вимагають 100 тисяч доларів. За іншою інформацією, він був заарештований абхазькими спецслужбами. В Абхазії ці звинувачення заперечували, стверджуючи, що отця Іона викрали невідомі кримінальні угрупованням, хоча очільник абхазької церкви Віссаріон Апліа 30 січня заявив, що отець Іона був заарештований через проблеми з документами.

Грузинська сторона ставила питання про звільнення священика на переговорах в Галі 31 січня в рамках «Механізму превенції інцидентів і реагування на них».

Як розповіли в МВС Грузії, чернець був звільнений у результаті спецоперації департаменту конституційної безпеки, причому, її провели на території Абхазії.

Іона доставили спочатку в прикордонний населений пункт Зугдіді, а потім у Тбілісі, де він зустрівся з президентом Михайлом Саакашвілі.

«Викрадачі отримали по заслузі, а Грузія всіма силами буде захищати своїх громадян» — заявив Саакашвілі. Слова Президента повторив міністр внутрішніх справ, за словами Вано Мерабішвілі, грузинська поліція «буде захищати громадян не тільки на підконтрольній нам сьогодні території, а й на усій території Грузії».

Примітно, що спецоперація грузинських спецслужб в Абхазії — вже друга за кілька місяців. У минулому році в Абхазії був затриманий і доставлений в Тбілісі уродженець Гальського району республіки Мераб Колбая.

Грузинські ЗМІ останнім часом також часто повідомляли про критичний стан грузинських церков і храмів в Абхазії, і спроби місцевої влади де-факто стерти всі ознаки їх грузинської приналежності й підпорядкувати їх Московському патріархату.

В 2009 році Мамуку Майсурадзе, на той час - приватного підприємця, російські спецслужби назвали грузинським шпигуном

За інформацією електронних ЗМІ, у випадку з грузинським священиком, мова, ймовірно, йде про Мамуку Майсурадзе, затриманого ФСБ РФ у м. Сочі. В лютому 2009 року йому, разом з іншими затриманими підприємцями грузинського походження, було висунуте звинувачення у шпигунстві на користь Грузії, допитано а через 3 години звільнено і нібито видворено до Грузії.

Російські спецслужби заявили про те, що власник інтернет-кафе Майсурадзе є кадровим співробітником Спеціальної служби зовнішньої розвідки Грузії, який нелегально прибув до РФ з паспортом громадянина України і намагався створити агентурну мережу спецслужб Грузії в Краснодарському краї, а також збирав інформацію про підготовку до зимової Олімпіади 2014 року.

За даними російських спецслужб, він приїхав в Сочі у вересні 2007 року і на гроші грузинської розвідки відкрив інтернет-кафе, за допомогою якого вів свою «підривну діяльність». Крім того, повідомлялося, що Майсурадзе нібито впродовж довгого часу підтримував контакти з лідерами бойовиків на Північному Кавказі.

Сам Майсурадзе називав непорозумінням повідомлення про свою шпигунську діяльність. За його словами, він дізнався про те, що є шпигуном, з грузинських новин. Майсурадзе розповів, що його дійсно затримували в Сочі в лютому 2009 року, однак після допиту відпустили. У середині квітня він спокійно виїхав із Сочі в Тбілісі, щоб відзначити Великдень, після чого в російських ЗМІ з’явилася інформація про викриття грузинського шпигуна.

Майсурадзе тоді заявив, що російська влада у нього просто відібрала легальний бізнес і готувався подати позов до Страсбурзького с суду. Два роки тому він прийняв духовний сан. Дехто в Грузії вважає, що Мамука Майсурадзе - подвійний агент. В Абхазію він попрямував, нібито не отримавши благословення Патріарха.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.