Трипільський птах в Івано-Франківську

Автор/джерело -  © “Галичина”



Дата публiкацiї - 1.03.2012 04:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=16866

В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї триває археологічно-мистецька виставка «Сакральний птах Трипілля».

Фото - Марія Пахолок

Вперше прикарпатці мають змогу побачити всесвітньо відому скіфську пектораль у голографічному зображенні майстра Олександра Мірошнікова з Червонограда. Також уперше в залах музею представлено безцінні знахідки доби енеоліту: експонати з колекцій інституту археології Академії наук України, Івано-Франківського та Борщівського краєзнавчих музеїв, Львівського історичного музею, Національного заповідника «Давній Галич», музейні реконструкції трипільської кераміки народної майстрині Людмили Смолякової з Києва.

Перший день фестивалю зібрав у музеї аншлаг. Поруч із безцінними експонатами відвідувачам запропоновано твори сучасних митців на трипільську тематику. Магічний образ Птаха, Великої Праматері людства, з сонячними трипільськими орнаментами майстерно відображений у роботах відомих майстрів Марії Корпанюк, Дмитра Сивака, родини Борисів та Стринадюків, Петра Перекліти, Віталія Владковського, Тараса Саломахи, майстрів зі США Анни Кульчицької, Мирона Бакала, івана Братка і його учнів, а також у колекціях авторів з історико-етнографічного музею «Берегиня», Косівського інституту ДПМ Львівської академії мистецтв, інституту мистецтв Прикарпатського університету ім. В. Стефаника.

У програмі фестивалю — науково-практичний семінар «Духовність мистецтва Трипілля», дитячий конкурс «Таїна жар-птиці», науково-практична конференція «Сакральний світ Трипілля». Заплановано показ документальних фільмів, етно-колекцій давньої та сучасної ноші, виступи музичних колективів.

Михайло Відейко. Фото - Марія Пахолок

Майже 40 років вивчає трипільську культуру кандидат історичних наук науковий співробітник інституту НАНу Михайло Відейко. Початок його зацікавлення трипільцями припадає на 1972-й — рік розкопок Майданецького поселення. На початку 90-х пан Михайло мав уже кілька власних експедицій. Сьогодні він один із тих, хто найбільше знає про стародавню цивілізацію.

В українській землі й досі лежать мільйони нерозкопаних пам’яток. Радянська наука засекретила всі дослідження трипільської культури, які відбувалися до 1937 року, крім того, вчених-дослідників розстріляли, бо не можна було допустити, щоб українці мали у своїх історичних здобутках таку красномовну сторінку, як трипільська культура. Відомо, що до 1917-го на території України було зібрано понад 300 приватних колекцій трипільської культури, які зникли, розповідає дослідник.

Власне таких безцінних втрат Україна зазнає щодня, каже М. Відейко: «Є таке гарне місце біля Києва, як Конча-Заспа. Там є чудова дамба, де роблять постійні намиви, а потім засипають чорноземом і роблять чудові клумби. А звідки береться той чорнозем — нікого не обходить. Виявляється, він береться з-під Обухова у тих місцях, де колись Вікентій Хвойко розкопував трипільські поселення. Принаймні я знаю одне поселення, з якого на площі кілька гектарів знято чорнозем і вивезено з усім, що в ньому є. А це безцінні артефакти! Все це вивезено на клумби по всій Київській області. і ніхто цього не може зупинити. Я вже мовчу про те, скільки безцінних та унікальних пам’яток затоплено нашими рукотворними морями. Це ціла «Атлантида» на Дніпрі та Дністрі. На Дністрі навіть копати не треба. Виходиш на берег — і все лежить розмите. Це наша трагедія».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.