Аномальна спека у Києві спричинила одночасне цвітіння рослин

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 3.05.2012 11:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17366

В цьому році кияни стали свідками феномену, який трапляється не частіше ніж раз в 100 років. Рання спека призвела до того, що всі рослини зацвіли одночасно.

Як повідомляє «Сегодня», щосили цвітуть тополі, які зазвичай пускають пух в червні. Розпустили «свічки» каштани, які зазвичай зацвітають в кінці травня, цвітуть конвалії, черемха, бузок і плодові дерева.

«Зазвичай, наприклад, зацвітає вишня, після неї - яблуні та груші. А зараз і те, і інше, і третє. Поганого впливу на самі дерева від високої температури немає.

Найнебезпечніше, якщо після цього періоду вдарять заморозки. Єдине, що скорочується період цвітіння дерев, і у них залишається менше часу для запилення, для зав`язування плодів. Є мінус і суто в декоративному плані. Той же бузок, якщо буде сильна спека, а потім піде дощ, одразу відцвіте, «згорить», і людям залишиться менше часу, щоб нею помилуватися», - каже заступник директора з наукової роботи Національного ботсаду ім. Гришко Микола Гапоненко.

Дикі тварини і птахи від спеки не постраждали.
«Короткочасні сплески спеки впливу на них не роблять. Удоди, іволги, прилетіли за графіком, бджоли, як літали, так і літають і ніяк висока температура на них не впливає», - сказав заступник директора з наукової роботи Інституту зоології ім. Шмальгаузена Віталій Харченко.

А ось людям адаптуватися до такої різкої зміни сезонів важкувато.

«Може з`явитися слабкість, головний біль, знизитися тиск. Особливо обережними слід бути тим, хто страждає серцево-судинними захворюваннями. У пік спеки краще не знаходиться під відкритим сонцем і пити побільше рідини. Правда, стрес для організму від холоду набагато більший, ніж від спеки», - говорить терапевт-кардіолог Олександр Рильцов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.