Не виключено, що невдовзі кияни кудись пошлють мера

Автор/джерело -  © 5 канал



Дата публiкацiї - 23.12.2006 23:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1757

Політичні партії розпочинають збирати підписи за відставку Черновецького. Багатократне зростання комунальних тарифів може неможливе зробити реальністю.

Референдум щодо відставки київського мера отримує реальну перспективу.

Найближчим часом у місті має розпочатися збір підписів для дострокового припинення повноважень Леоніда Черновецького та Київради. Більше 30 громадських та політичних об'єднань провели збори ініціативної групи "За улюблене місто!". Ініціатори референдуму впевнені в своєму успіху, натомість експерти прогнозують провал цього починання.

Напівпорожня зала у поєднанні з надзвичайними заходами безпеки - ініціатори референдуму бояться провокацій. На зборах присутні представники більше 30-ти громадських організацій та політичних партій. В основному нечисленних та маловідомих.

Ігор Гекко, лідер організації "За улюблене місто":
"Насправді отримали підтримку БЮТ наших ініціатив. Однак, вони наразі не вірять у те, що така партія, як наша, непарламентська спроможна зробити щось суттєве."

Після зборів ініціативної групи з проведення референдуму, за законом, протокол має бути поданий до Київської міської державної адміністрації. Упродовж 10 днів чиновники мають дати дозвіл на проведення процедури збору підписів. Організатори референдуму мають вкластися в місяний термін. Закон про загальнонаціональний та міські референдуми, який ухвалили ще 1991 року, не дає шансів довести розпочате до кінця - переконані в Комітеті виборців. Вони прогнозують - прецедент відставки мера через плебісцит навряд чи може бути запроваджений в Україні.

Олександр Черненко, Комітет виборців України:
"Цю ініціативну групу має зареєструвати голова місцевої ради, відповідно голова київської ради Леонід Черновецький. В мене є дуже великі сумніви що він її зареєструє, знайде тисячу причин щоб не зареєструвати. Це можна буде потім же оскаржити у суді, його відмову. Далі збір підписів - перевірка. Знов оскарження в суді. І це може тягнутися безкінечно."

У найзавзятіших супротивників чинного київського мера - представників Блоку Юлії Тимошенко, юридична служба очевидно працює добре. Тому збором підписів БЮТ нині займатися не планує. Єдиний шанс відправити київраду у відставку - знайти однодумців у Верховній Раді і простою більшістю за це проголосувати. А щоб відсторонити мера Києва доведеться запастися ще й судовим рішенням із доказами зловживання службовим становищем.

Від “Аратти”: До речі, в можливість Майдану у 2004 році не вірили ні соціологи, ні “аналітики”. Проте, попри їхні віщування, Майдан не тільки став реальністю, а й розбуркав в громадянах дещо непоборне. Те, чого й досі не можуть осягнути ні проффесора й пасічники при владі, ні їхні придворні трубадури.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.