Спадщина СРСР - побутове хамство стало візитною карткою українського суспільства

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 20.07.2012 12:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17951

Українці готові з’їсти один одного за найменших підстав, зазначає у свіжому випуску журнал Корреспондент. Журналісти пишуть, що суспільство руйнує агресія - породження бідності, радянської культури і невпевненості в завтрашньому дні.

За підсумками опитування, проведеного в березні дослідницькою компанією Research&Branding Group, 76% українців переконані, що побутові відносини між співвітчизниками деградують. Стільки ж опитаних стверджують, що у них немає почуття захищеності від будь-яких насильницьких дій щодо себе.

Як зазначає видання, не надто тішать і результати досліджень Інституту Горшеніна, згідно з якими, більш як 60% опитаних українців оцінюють рівень моральності в країні як низький, і при цьому майже 40% вважають допустимою грубість і нецензурну лайку.

Експерти впевнені, що побутове хамство останнім часом стало візитною карткою українського суспільства, що безпосередньо пов’язано з психологічним напруженням у ньому. За допомогою грубості, часто невмотивованої, багато виявляють страх, невпевненість у собі і в завтрашньому дні.

"[Людина хамить], випереджаючи можливу агресію від навколишнього світу, якої вона цілодобово побоюється", - вважає соціальний психолог Олег Покальчук.

Ослаблий соціальний контроль, низький рівень життя більшої частини українців і, водночас, прискорення його ритму - все це викликає агресію, доповнюють соціологи. Та й 70 років радянської влади, в перші десятиліття якої інтелігентне поводження вважалося ознакою приналежності до ворожого клану, теж не пройшли дарма і дали свої плоди. В результаті сьогодні особливо високого рівня агресія досягає в мегаполісах, де велика концентрація людей, пише Корреспондент.

"Чим інтенсивніший ритм життя, тим менше сентиментальності", - заявив лікар-психотерапевт, автор книги “Український менталітет” про особливості національного характеру Олександр Стражний. Він уточнив, що хамство не є національною рисою українців, що в кожної нації зустрічаються грубіяни. "Однак у співгромадян погані риси характеру частіше спливають назовні на тлі бідності і боротьби за виживання", - додав він.

"Фінансове благополуччя є одним з факторів, що пояснюють, чому в багатьох країнах Західної Європи, США загальний рівень агресії і хамства нижчий, ніж у бідній Україні", - резюмував психотерапевт.

"Кобило, тобі вдома сидіти треба було, а не за кермом", - почула на свою адресу з відкритого вікна Volkswagen Touareg 34-річна співробітниця піар-відділу великої столичної компанії. Водія позашляховика розлютило, що її малолітражка заважає йому їхати. За словами співрозмовниці Корреспондента, на вигляд це був молодий інтелігентний хлопець в окулярах, котрий, мабуть, поспішав на роботу.

Від “Аратти”. Є такий психологічний термін - "катастрофізація мислення". Це поширений прийом маніпуляції свідомістю, при якому за допомогою інформації, в основному через ЗМІ, людині нав’язується очікування біди, відчуття незахищеності і страху.

А оскільки інформація транслюється на великі маси, ефект посилюється за рахунок механізму зараження, тобто люди, що потрапили під цю маніпуляцію, немов би заражають одне одного негативом і страхами.

Навіщо це потрібно? Справа в тому, що страх - найбільш дієва сила для запуску агресії. Страх - це практично як бойок у пістолета. Якщо натовпу, який потрапив під вплив страху і тривалий час знаходиться під ним, грамотно показати нібито винуватця всіх бід, то всі стримувані страхи, все це відчуття лиха, яке нібито постійно насувається, спрацює як стиснута пружина, коли її звільняють - вона з силою розгорнеться, і бойок з стримуваних страхів запустить кулю агресії, і куля знайде мету.

До чого це ми? А увімкніть українське ТБ, коли там ідуть новини. Новини одного з каналів вже стійко називають "Тільки Страшні Новини" (за 10 хвилин перегляду - майже десяток сюжетів із суцільним негативом) . Інші від них не надто відрізняються. Окрім новин є ще таке диво телеіндустрії (в основному російської) - кримінальні серіали (як художні так і документальні), які чергуються один за одним і присутні на ВСІХ БЕЗ ВИНЯТКУ каналах.

Ось вам ще одне ДЖЕРЕЛО БЕЗПРИЧИННОЇ АГРЕСІЇ. Частіше вимикайте "зомбоящик" і читайте хороші книжки...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.