Християнська любов до ближнього по-російськи: в Різдвяну ніч вбито православного священика

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.01.2007 18:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1857

У селищі Нейво-Шайтанському Алапаєвського району Свердловської області в ніч на неділю убитий священик.

Як повідомив агентству "Інтерфакс" керівник прес-служби ГУВС Свердловської області Валерій Горєлих, трагедія сталася у відновлюваному храмі Петра і Павла.

Труп настоятеля храму, ієрея Олега Ступічкіна, 1966 року народження з ознаками насильницької смерті був виявлений після гасіння пожежі. Церкву підпалили для приховання злочину, відзначив представник ГУВС.

З храму викрадені 21 ікона, зокрема декілька - 18-го століття.

"На місце події виїжджали чотири оперативно-слідчі групи з обласної прокуратури, УБОЗ і карного розшуку ГУВС, Алапаєвського РУВС і прокуратури. Спільними зусиллями міліції і прокуратури злочин розкритий за гарячими слідами", - повідомив Горєлих.

За його словами, вночі затримані двоє підозрюваних - місцеві жителі, раніше неодноразово засуджені. "Попереднім слідством зібрана доказова база їх причетності до злочину, частина викрадених ікон вилучена, решта - виявлені на місцевому кладовищі, де зловмисники їх заховали", - розповів співбесідник агентства.

Він додав, що продовжується ретельне розслідування, яке узяли під особистий контроль начальник ГУВС області Михайло Никітін і обласний прокурор Павло Кукушкін.

Встановлено, що напередодні увечері зловмисники прийшли до храму, який в даний час знаходиться на реставрації, і в якому не провадяться богослужіння, і попросили настоятеля переговорити з ними. Священик не відмовив і сказав своїй дружині, що за годину повернеться.

Коли в призначений час він не прийшов додому, дружина настоятеля прийшла в храм і побачила задимлення. Після здійснення вбивства зловмисники, із метою приховання слідів злочину, підпалили лавки по периметру храму, проте пожежі не сталося, оскільки будівля побудована з каменя.

Прокуратура Алапаєвська порушила кримінальну справу за статтею 105 КК РФ. У загиблого залишилися вдова і четверо дітей.

Це вже друге резонансне вбивство священослужителя в Росії за останні місяці - 2 грудня минулого року в Тверській області було живцем спалено священика і його сім`ю.

У Московському патріархаті смерть священика назвали мученицькою

Вночі затримані двоє підозрюваних - місцеві жителі, раніше неодноразово засуджені

Вбивство православного священика, що відбулося в різдвяну ніч в Свердловській області, ставить перед владою і суспільством питання про необхідність приділяти увагу етичному вихованню народу, вважають у Московському патріархаті.

"У зв'язку з цією трагедією очевидно, що відноситися і далі із зневагою до етичного стану людей, - як зовсім молодих, так і зрілих - злочинно, неприпустимо і загрожує все новими і новими бідами", - заявив "Інтерфаксу" в неділю керівник служби комунікації Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату священик Михайло Прокопенко.

За його словами, мало про це говорити - треба приймати невідкладні заходи. "Ми живемо в ситуації пожежі, коли щодня, кожен місяць, зволікання загрожує все новими трагедіями, проявами етичного розкладання людей", - сказав священик.

Він звернув особливу увагу на те, що нинішнє лиходійство відбулося під час найбільшого християнського свята - Різдва Христова. Представник Церкви виразив щирі співчуття сім'ї загиблого священика, назвавши його шлях сповідальним, а кончину - мученицькою, повідомляє NEWSru.com.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.