Вчинено наругу над культовим центром української Рідної віри - заява Об’єднання рідновірів України

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.11.2012 03:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18888

На Старокиївській горі невідомими зловмисниками спиляно дерев’яну статую Бога Перуна.

Релігійний центр Об’єднання релігійних громад рідновірів України (ОРУ) розповсюдив заяву з приводу наруги над Святинею Перуна у Києві. Передамо текст заяви дослівно.

ОФІЦІЙНА ЗАЯВА РЕЛІГІЙНОГО ЦЕНТРУ ОБ’ЄДНАННЯ РЕЛІГІЙНИХ ГРОМАД РІДНОВІРІВ УКРАЇНИ (ОРУ)

Повідомляємо, що 1 листопада 2012 року в м. Києві на Старокиївській горі вчинено наругу над культовим центром української Рідної віри: невідомими зловмисниками (вірогідно, вночі) спиляно дерев’яну статую Бога Перуна, що є витвором сакрального мистецтва та відомою святинею не тільки в Україні, а й далеко за її межами.

Як відомо, Старокиївська гора з часу здобуття Незалежності України є постійним місцем паломництва сповідників Рідної віри Русі-України та багатьох слов’янських рідновірських громад (Польщі, Словенії, Сербії, Хорватії, Болгарії, Росії, Білорусі, США, Канади та ін., наприклад, велике паломництво 2010 року — Родове Слов’янське Віче). Ці факти вже увійшли в культурну історію України й світу. Київський Рідновірський центр вже завоював собі право вважатися одним із центральних осередків духовної культури рідновірів, він виховує людей у пошані до Предків і рідної Природи, сприяє розвитку міжнародного туризму та створенню позитивного образу України в світі.

Як видно з характеру та розмаху здійсненого дикунського акту, ці дії були вчинені організованою групою осіб не лише з використанням техніки (бензопили, вантажівки), а й з використанням значної робочої сили (вага статуї при її встановленні вимагала зусиль 15–20 чоловіків, щоб її підняти).

Звертаємо Вашу увагу на те, що випадки руйнування рідновірських святинь в Україні стали систематичними. А неодноразові звернення рідновірів до правоохоронних органів, на жаль, досі були безрезультатними — винуватці жодного разу не були притягнуті до відповідальності за розпалювання міжрелігійної ворожнечі та завдану матеріальну, моральну та фізичну шкоду.

Така байдужість державних установ до порушення прав і свобод рідновірів України стає дедалі очевиднішою. Відсутність правдивої інформації про життя однієї з найдавніших релігійних конфесій України свідчить про упередженість держави щодо власної автохтонної духовної культури, обмеження наших конституційних прав. Нещодавно Всеукраїнська Рада Церков і Релігійних Організацій офіційно відмовила Релігійному центру Об’єднання релігійних громад рідновірів України у вступі до цієї організації (підстава не вказана), отже, маємо ще один факт порушення Конституції України.

Як правило, розпалювання міжконфесійної та міжетнічної ворожнечі щодо рідновірів поширюється через християнських пастирів, які умисно створюють «негативний образ язичників» серед своїх вірян, а то й відверто нацьковують їх на рідновірів. У відповідь на численні заяви ОРУ щодо зловмисного псування капищ і культових статуй ми переважно отримуємо відповіді, що нібито «відсутній склад злочину». Як відомо, подібна безкарність відверто злочинних вчинків часто призводять до справедливого обурення рідновірів та до загострення протистоянь у суспільстві.

Сьогодні Релігійний центр ОРУ надсилає Заяви про останню наругу над Святинею Перуна: Президенту України Януковичу В. Ф., Голові Верховної Ради України Литвину В. М., Міністру внутрішніх справ України Захарченку В. Ю., голові Служби безпеки України Калініну І. О., голові Міністерства культури України Кулиняку М. А. та іншим високопосадовцям в надії на відповідне реагування та притягнення до відповідальності осіб, причетних до порушення Конституції України, прав і свобод громадян України за етнічною та релігійною ознакою, а також відшкодування завданих матеріальних та моральних збитків.

2 листопада 2012 року

Голова Об’єднання рідновірів України,
Галина ЛОЗКО



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.