Експерти вважають, що заява Кузьміна про нову справу проти Кучми адресована Європі

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 20.02.2013 18:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19885

Чергова заява першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна про наявність доказів причетності Леоніда Кучми до вбивства Георгія Гонгадзе спрямована на представників Євросоюзу перед самітом Україна-ЄС, що відбудеться 25 лютого.

Про це в коментарі Тиждень.ua заявили політологи.

За словами голови правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка, є кілька причин заяви Кузьміна.

«Формальна підстава – хвиля критики, різних зауважень після вироку Пукачу, що замовники так і не виявлені. Але головною звичайно є інша. Я думаю, що ця заява Кузьміна відображає намагання прокуратури і його самого використовувати цю тему для того, щоб спростовувати зауваження щодо відкриття нових справ проти Тимошенко. Напередодні саміту Україна-ЄС відновлення справи проти Кучми може використовуватися як доказ того, що у нас нема вибіркового правосуддя, що інтерес генпрокуратури проявляється не лише до Тимошенко, а й до колишнього президента України, який і непомічений в опозиційній діяльності», – вважає політолог.

«З іншого боку, розслідування справи Гонгадзе, яка також є історичною, бо минуло вже понад 10 років, це також доказ того, що інтерес проявляється не лише до замовних вбивств 90-их років. Між іншим я також не виключаю, що відкриття справи проти Кучми – це може бути і тиск на Леоніда Даниловича у зв’язку з тим, що він раніше заявляв, що нічого не чув про причетність Тимошенко до вбивства Щербаня», – додав він.

Фесенко також зазначає, що вочевидь чергове повернення до теми Кучма-Гонгадзе зумовлене тим, що «тема – дуже виграшна, достатньо резонансна».

«Я не виключаю, що цією темою будуть гратися й далі, тим паче, що в Кузьміна можуть бути і особистісні мотиви. Інтерес суспільства до цього є. В даному випадку це як «скринька Пандори», – зазначив експерт.

Директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко теж вважає, що заява представника ГПУ про справу проти Кучми орієнтована на європейських політиків.

«На мій погляд, проблема не в Кучмі і не справі проти нього, а в справі Тимошенко. Тому що така заява має показати очевидно, що правосуддя не є вибірковим, тобто, що немає винятків і в тому числі щодо Кучми і очевидно, що вона зорієнтована на зовнішнього споживача. Ми маємо декілька днів, які залишаються до саміту Україна-ЄС. В української влади немає аргументів і рішень питання вибіркового правосуддя, тобто прогресу по справі Тимошенко немає і немає намірів його досягати. Тому треба додатковий аргумент, який би ще раз звернув увагу», – заявив він.

Водночас щодо доведення цієї справи до кінця експерти сумніваються.

«На відміну від Кузьміна, я не впевнений, що є достатньо доказів прямої причетності Кучми. Оскільки основні докази – це реальні свідчення Пукача. Але якщо Литвин, скажімо, міг зустрічатися з тим же Кравченком в присутності Пукача, то у мене великі сумніви, що були якісь зустрічі безпосередньо за участю Кучми і Пукача. Тому наскільки будуть вагомими лише свідчення Пукача проти Кучми питання відкрите», – зазначив Фесенко.

Нагадаємо, сьогодні перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін в ефірі радіостанції «Эхо Москвы» заявив, що Генпрокуратура має у своєму розпорядженні достатню кількість доказів, які підтверджують причетність екс-президента Леоніда Кучми до замовлення вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Печерський райсуд Києва 29 січня засудив Олексія Пукача до довічного ув’язнення, визнавши його винним у вбивстві Георгія Гонгадзе.

Після оголошення вироку головуючий суддя запитав у Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: "Я погоджуся, коли у цій клітці зі мною будуть Кучма і Литвин".

У березні 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента Леоніда Кучми. Його обвинувачували в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Гонгадзе.

У грудні 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури.

Сам Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.