«Інтер» зняв документальний фільм про Квітку Цісик

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.04.2013 09:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20267

Телеканал «Інтер» зняв документальний фільм «Квітка. Голос у єдиному екземплярі», присвячений пам’яті американської співачки українського походження Квітки Цісик. Прем’єра стрічки відбудеться в ефірі «Інтера» 5 квітня, у п’ятницю, о 00:00.

Про це повідомляє прес-служба каналу.

Над фільмом працювали: керівник проекту Антон Нікітін, режисер-постановник Софія Чемерис, автори сценарію Леся Вакулюк і Наталя Ковальова, оператор-постановник Герман Федоренко.

Автори фільму «Квітка. Голос у єдиному екземплярі» спробують дослідити, у чому феномен цієї людини. Вони намагатимуться знайти відповідь на питання, чому протягом не одного десятиліття пісні у виконанні Квітки Цісик справляють на людей гіпнотичне враження. Наприклад, американець українського походження Алекс Гутмахер буквально «захворів» на музику Цісик, коли вперше почув пісню «Черемшина» у її виконанні в київському таксі. З тих часів він став запеклим фанатом співачки і вкладає власні кошти в популяризацію її імені — організував фестиваль романсу імені Квітки Цісик, привіз особисті речі виконавиці для музею у Львові, а цього року влаштував вечір пам’яті до її 60-річчя.

Про Квітку Цісик у фільмі розкажуть її рідні та близькі (чоловік Ед Ракович, син Едді, родина зі Львова), люди, з якими вона працювала, її прихильники. Телеглядачі матимуть змогу побачити єдине ексклюзивне відеоінтерв’ю Квітки Цісик українською мовою, яке у свій час вдалося записати директору оркестру Національної філармонії Олександру Горностаю. Також про своє ставлення до творчості Цісик висловиться молода українська співачка Джамала і розповість, чому на фестивалі «Нова хвиля» обрала для виконання народну пісню «Ой, верше мій, верше», яку свого часу виконувала Цісик.

Автомобільна корпорація Ford Motor взагалі зробила її не тільки голосом, але й обличчям своєї рекламної кампанії

Квітка Цісик - американка, яка стала втіленням національної української самоідентифікації. «Народні пісні в її виконанні у 80-х роках минулого століття сколихнули тоді ще радянську Україну, стали уособленням такої бажаної, але на той час ще недосяжної незалежності. Платівка з записаними Квіткою Цісик українськими піснями, яка випадково, майже контрабандою, потрапила в нашу країну, спричинила справжній ажіотаж серед української інтелігенції - люди масово робили копії і передавали їх одне одному», - нагадують у прес-службі «Інтера».

У США Квітка Цісик більше відома під іменем КейСі. Вона десятки років озвучувала рекламні джингли таких відомих компаній як Coca-cola, American Airlines, McDonald’s, Ford. Автомобільна корпорація Ford Motor взагалі зробила її не тільки голосом, але й обличчям своєї рекламної кампанії. КейСі співала на бек-вокалі у таких зірок, як Майкл Джексон та Вітні Х’юстон. Саме КейСі виконала саундтрек до фільму You Light Up My Life, який у 1978 удостоївся премії «Оскар» за кращу пісню. Але через юридичну тяганину найпрестижніша кінопремія світу дісталася іншій співачці.

4 квітня 2013 року Квітці Цісик мало б виповнитися 60 років, але через хворобу вона передчасно пішла з життя...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.