Перевибори на проблемних округах можуть відбутися у липні?

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 18.04.2013 13:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20460

Мін’юст розробив законопроект про проведення повторних виборів у п’яти проблемних округах, в яких Центрвиборчком не зміг встановити результати голосування 28 жовтня 2012 року.

Документ ще офіційно не зареєстровано у Верховній Раді. Але його влада має намір його прийняти до травня, щоб виконати вимогу Європейського союзу. Самі вибори, за задумом Банкової, як стверджують джерела видання "Головком", пройдуть у липні 2013 року.

Відповідно до законопроекту, Верховна Рада для проведення виборів у п’яти округах повинна прийняти спеціальний закон разового застосування. Називається він: "Про повторні вибори народних депутатів України у Верховну Раду VII скликання в деяких одномандатних виборчих округах у зв’язку з неможливістю достовірного встановлення підсумків голосування і результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року".

Процедура проведення виборчих перегонів буде аналогічна до того, як в законі про вибори прописана процедура повторних і дострокових виборів в окрузі. Таким чином, на все закон відводить 60 днів, а голосування пройде в останню неділю цього терміну.

Спочатку Рада прийме закон, який набуде чинності наступного дня після його офіційного опублікування. З цього моменту ЦВК буде мати 15 днів для оголошення початку виборчих перегонів.

Висувати кандидатів можна буде протягом 20 днів, і висувати їх зможуть ті ж суб’єкти, що і на чергових виборах. Тобто, про те, щоб на виборах змагалися ті ж кандидати, що були 28 жовтня 2012 року, мови не йде.

Особливих відмінностей цих виборчих перегонів буде не багато. У законі зазначено, що членам окружкомів не треба проходити спеціальне навчання у ЦВК. З важливих нововведень можна відзначити норму, яка значно розширює права міжнародних спостерігачів.

Зокрема, міжнародні спостерігачі зможуть додатково отримувати копії протоколів окружкомів про отримання, передачу виборчих бюлетенів, протоколів про підрахунок голосів виборців і встановлення результатів голосування.

У законі окремо вказано, що уряд зобов’язаний профінансувати ці вибори за кошти резервного фонду держбюджету.

За даними "Главкому", цей документ планується прийняти до кінця червня 2013 року, а самі вибори у п’яти округах провести в липні.

Поки що представники опозиції не можуть дати чітку відповідь, чи підтримають вони законопроект Лавриновича - документ на вивченні юридичних служб їхніх фракцій.

Як відомо, Верховна Рада 6 листопада прийняла постанову, якою пропонується рекомендувати Центральній виборчій комісії призначити повторні вибори у 5 одномандатних округах- №94, 132, 194, 197, 223.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.