Науковці винайшли ліки від нещасливого кохання

Автор/джерело -  © «Гармонія»



Дата публiкацiї - 7.06.2013 01:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20839

Співробітники Університету Флориди вперше довели, що спільне проживання та інтимні стосунки значно збільшують у мозку людини кількість нейрорецепторів, сприйнятливих до «гормонів прихильності» - окситоцину і вазопресину

Достатньо однієї пігулки?

За словами науковців, ці гормони стимулюють бажання спілкуватися з партнером і бути до нього ближче, повідомляє NEWSru.ua із посиланням на журнал Nature Neuroscience.

Окситоцин звільняється у жінок під час оргазму, а при пологах цей гормон допомагає скороченню м’язів. Вазопресин у чоловіків заохочує ревнощі, - тобто інстинкт захищати свою територію і кохану від можливих суперників.

Фахівці провели експеримент з мишами-полівками. Досі вважалося, що вони генетично схильні до моногамних стосунків. Однак з’ясувалося, що після спарювання, хоча ДНК і не змінюється, гени в організмі мишей починають працювати трохи інакше, на деякий час зміцнюючи прихильність до партнера.

Науковці встановили, що прихильність до певної особи протилежної статі можна викликати і без попереднього спарювання - за допомогою спеціальних ін’єкцій. Аналогічним "штучним" методом, за допомогою певних речовин, що блокують рецептори окситоцину і вазопресину, фахівці хочуть навчитися "нейтралізовувати" закоханість або запобігати їй.

Автор дослідження Мохамед Каббадж вважає, що це відкриття - серйозний крок у розробці нових лікарських препаратів, здатних позбавити психологічних проблем, що виникають через розлучення і нещасливу любов.

Зазначимо, окситоцин часто називають "гормоном кохання": він зміцнює соціально-психологічні зв’язки, покращує емоційне взаєморозуміння між закоханими і між батьками та дітьми. При цьому у нього є і негативні ефекти: він зменшує довіру до сторонніх, іноді навіть провокуючи необґрунтовану агресію до чужої людини. Тобто, дія окситоцину сильно залежить від соціального контексту, від того, з ким і в яких стосунках перебуває індивідуум.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.