Помер видатний український хірург Олександр Шалімов

Автор/джерело -  © “Аратта”



Дата публiкацiї - 28.02.2006 19:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21

Сьогодні на 89-му році життя помер видатний український хірург Олександр Олексійович Шалімов. Як повідомили колеги відомого лікаря та вченого, серце Олександра Олексійовича перестало битися близько четвертої години ранку.

Панахида відбудеться 2 березня о 10.00 в Києво-Печерській Лаврі, прощання – о 12.00 в Будинку вчених. Шалімова поховають на Байковому кладовищі.

Олександр Шалімов є одним із засновників української хірургічної школи. Він провів близько 50 тисяч операцій, є членом міжнародної спілки хірургів, Асоціацій хірургів Німеччини, Австрії, Росії, України. Він став першим лікарем, який провів вдалу пересадку підшлункової залози хворим на діабет, розробив та впровадив нові методи операцій при онкологічних захворюваннях, органів травлення, судин, серця. Під керівництвом Шалімова була проведена перша в Україні операція з пересадки серця. Зараз таких операцій в Київському інституті клінічної та експериментальної хірургії імені Олександра Шалімова проведено вже чотири.

Він дійсний член Академії медичних наук України та Нью-Йоркської академії наук. У Києві ним був побудований інститут, який нині має неофіційну назву "Інститут Шалімова".

За даними ЮНЕСКО, у 1998 році академік Шалімов визнаний Людиною планети. Почесний директор Інституту клінічної та експериментальної хірургії НАН України, Герой України.

Шалімов Олександр Олексійович

Народився 20.01.1918 р. у селі Введенка Липецької області. Закінчив у 1941 р. Кубанський медичний інститут. Трудову діяльність розпочав на Далекому Сході хірургом. Протягом декількох років працював у Харкові, де заснував Інститут урології.

З 1970 р. живе і працює в Києві, спочатку в інституті удосконалення лікарів, а з 1972 року - директор Інституту клінічної та експериментальної хірургії.

Шалімов - висококваліфікований фахівець у сфері хірургічної гастроентерології, трокальної та судинної хірургії, широко відомий у світі своєю роботою в галузі гепатопанкреатології. Написав більше 30 книг з хірургії. Він першим розробив і впровадив в Україні резекцію стравоходу з одночасною пластикою, органозберігаючі операції на шлунку при виразковій хворобі, резекцію печінки, реконструкційні і пластичні операції жовчовивідних шляхів, операції на підшлунковій залозі, операції на судинах і мікрохірургічні операції.

Шалімов - головний хірург МОЗ України, доктор медичних наук (1958), професор (1961), голова правління наукової асоціації хірургів України, з 1973 р. головний редактор журналу "Клінічна хірургія". Почесний доктор Інституту клінічної та експериментальної хірургії АМН України, Герой України (2005), Герой Соціалістичної праці (1982), лауреат Держ. премій СРСР (1985) і України (1977), заслужений діяч науки і техніки України (1967), заслужений лікар РФ (1956), дійсний член НАН України (1978) і АМН України (1993), член Нью-Йоркської академії наук (1992). Його обрано міжнародною палатою Американського біографічного інституту Людиною року (1997) , нагороджено Кембріджським університетом Почесною грамотою і медаллю за заслуги в медицині XX сторіччя (1998). Нагороджено двома орденами Леніна, орденом Жовтневої революції, двома орденами Трудового Червоного Прапора і Почесним знаком Президента України 2-го ступеню (1998). З 1963 до 1975 рр. - депутат Верховної Ради України і голова постійної комісії з охорони здоров'я і соціального забезпечення ЗС України. З 2000 р. заступник голови, голова вченої ради Українського фонду миру і гуманізму. У березні 2005 року Олександр ШАЛІМОВ вступив до Української народної партії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.