Радянську субмарину «Щука», що зникла у 1944-му, виявлено ​​біля Тарханкуту

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.07.2013 15:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21092

Радянський підводний човен часів Другої світової війни класу Щ-216 знайшли 4 липня на траверзі мису Тарханкут в районі кам’яної гряди.

Про це повідомляє Республіканський Комітет Автономної Республіки Крим з охорони культурної спадщини.

Знахідку виявили ​​на глибині 52 метри співробітники Кримської республіканської установи "Чорноморський центр підводних досліджень" при виконанні регламенту програми занурення телекерованого підводного апарату "Софокл-1", пише Gazeta.ua.

Судно є середнім торпедним підводним човном. Якщо вірити архівним фондам, - це один з 16 безвісти зниклих підводних човнів серії "Щ-216" ("Щука").

"Відкриття зроблене буквально вчора [4 липня] вранці і абсолютно випадково, - розповів Сергій Воронов, голова Чорноморського центру підводних досліджень. - Біля Тарханкуту ми випробовували апарат для глибоководних робіт, який отримали нещодавно з-за кордону, від своїх колег-підводних археологів. Зробили кілька занурень, все спокійно, за регламентом, як раптом помітили величезний об’єкт. Коли обстежили - з’ясувалося, що це радянський підводний човен типу "Щука" з екіпажем до п’ятдесяти чоловік. У ньому в одному з відсіків пробоїна два на чотири метри, ймовірно від глибинної бомби. Через це корабель і загинув - опустився на дно і не зміг потім спливти".

За словами Сергія Воронова, у відсіку, пошкодженому бомбою, "все розкурочено", але в інших шести відсіках, що закриті герметично один від одного, води немає і досі все так, як було у момент загибелі човна, включаючи останки членів екіпажу, їхні особисті речі та документи, - повідомляють Vesti.ua.

За попередніми даними ця субмарина - одна з 16-ти "Щук", які зникли безвісти на Чорному морі в період з 1941-го по 1944-й рік.

Згідно з архівними даними, ПЧ "Щ-216" зник безвісти в лютому-березні 1944 року під час виконання бойового завдання. Причиною загибелі судна стало потоплення глибинними бомбами. Загинув весь екіпаж у складі 47 осіб.

Експерти відомчого архіву представили копії оригіналів документів з ідентифікації членів екіпажу: відомі прізвища усіх загиблих та адреси їхніх близьких родичів.

Фахівці проводитимуть роботу з пошуку родичів загиблих.

У майбутньому можливий розгляд питання підйому підводного човна, поховання членів екіпажу і створення музею, аналогів якому немає на території пострадянського простору.

Радянський середній торпедний підводний човен «Щ-216»

* * *

9 липня о 11.00 у прес-центрі «Кримської газети» відбудеться зустріч з водолазами, якими була виявлена ​​радянська субмарина, ідентифікована як середній торпедний підводний човен «Щ-216».

У прес-конференції візьмуть участь: голова Республіканського комітету Автономної Республіки Крим з охорони культурної спадщини Опанасюк Лариса Миколаївна, директор Кримської республіканської установи «Чорноморський центр підводних досліджень» Воронов Сергій Олександрович, керівник водолазного загону Шевчук Михайло Володимирович, старший водолаз загону Коломитов Сергій Сергійович.

Учасники прес-конференції представлять перші кадри затонулої субмарини, дані державних архівних фондів.

Прес-конференція відбудеться за адресою: м. Сімферополь, вул. Горького, 5.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.