Вчені переглянули причини утворення сім’ї як соціального чинника

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.07.2013 12:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21271

Стародавні люди утворювали сім’ї, щоб захистити потомство від агресії з боку інших чоловіків, які таким чином хотіли «звільнити» жінку від необхідності опікати дітей, зачатих конкурентами.

Вчені з Університетського коледжу Лондона переглянули причини переходу людства до моногамії, повідомляє Кореспондент.net.

Група дослідників на чолі з Крістофером Опі вивчали устрій сімей та зграй у 230 видів приматів, що існують сьогодні. Зокрема їх цікавив характер взаємин між особинами чоловічої і жіночої статі, кількість дитинчат, їх смертність, а також інші параметри, пов’язані з демографією.

Побудова своєрідного "генеалогічного дерева" для всіх приматів дозволила антропологам виділити найпримітивніші форми влаштування сім’ї і зрозуміти, чому вони поступилися місцем традиційній сім’ї.

Як з’ясувалося, більшою мірою моногамія була обумовлена ​​трьома факторами: турботою про потомство, характером міграцій самок та інфантицидом.

Розрахунки показали, що найбільш імовірною причиною розвитку моногамії була необхідність захисту потомства від "уваги" інших самців, а не турбота про потомство, як вважали деякі антропологи.

За словами біологів, аналогічні механізми могли бути задіяні і при переході птахів і деяких копитних тварин до життя в парах.

Раніше вчені встановили, що сучасний інститут шлюбу - результат природної еволюції. Інститут шлюбу виник ще до появи на історичній арені монотеїзму, тому не може бути пов’язаний з сучасними релігіями, наголосили дослідники.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.