Портнов вважає грузинський досвід неприйнятним для України

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 2.08.2013 12:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21301

Радник Президента Андрій Портнов вважає, що правоохоронній системі України не потрібно проводити люстрацію, використовуючи довід Грузії, а необхідно поступово впроваджувати нові стандарти.

Портнов в інтерв’ю газеті «Коммерсант-Украина» висловив сумнів, що українська правоохоронна система має взяти приклад з грузинських реформ та провести масштабну кадрову ротацію.

«У нас вирішити цю проблему можна хіба що набравши співробітників міліції на Місяці, а співробітників прокуратури - на Марсі. Якщо серйозно - ну де нам знайти 200 тис. міліціонерів? Це утопія, що б не казали деякі опозиційні діячі! Ми вводимо нові стандарти і міняємо ситуацію еволюційним шляхом», - сказав він.

Разом з тим радник Президента нагадав, що новий Кримінально-процесуальний кодекс значно покращив роботу правоохоронної системи. «Проблема ж не тільки в міліції чи прокуратурі - давайте подивимося на адвокатський корпус, який продовжує критикувати Кримінальний процесуальний кодекс, але в масі своїй не застосовує ті можливості, які йому цей кодекс надав! Те ж саме в міліції, яка іноді не застосовує норми КПК. Але як їх змусити це робити? Потрібно написати кодекс про порядок вивчення КПК? А на справді кодекс тут ні при чому! Це питання ефективності роботи керівника правоохоронного органу та забезпечення елементарного порядку у підзвітному відомстві!», - сказав Портнов.

В той же час він відзначив, що новий законопроект про прокуратуру передбачає значне скорочення повноважень прокурорів, а також ліквідацію 122 спецпрокуратур.

Разом з тим Портнов відмовився спрогнозувати, скільки прокурорів буде звільнено унаслідок реформи.

«Вважаю неетичним робити такі прогнози. Закон у прикінцевих положеннях наказує генеральному прокурору оптимізувати структуру Генпрокуратури, а уряду та іншим органам влади - здійснити пов’язані з цим дії, наприклад, в частині бюджетного планування. Упевнений, що генпрокурор знайде правильне і мудре рішення, як провести оптимізацію і передислокувати сили, які залишаться після ліквідації загального нагляду, в інші інтелектуальні сфери в рамках повноважень прокуратури», - сказав Портнов.

На питання куди буде направлено майно та приміщення прокуратур, Портнов відповів: «Мій досвід показує, що держава знайде, куди все це подіти. Держапарат постійно скорочують, а з приміщень при цьому ніхто нікуди не виїжджає».

Як повідомлялось, в Адміністрації Президента завершили підготовку законопроект «Про прокуратуру» та готові направити його на експертизу до Венеціанської комісії.

Від «Аратти»: нам, громадянам, не зрозумілим залишається навіщо в Україні армія з 200 тисяч міліціонерів і система МВС побудована за прототипом НКВД?

Так само не зрозуміло, навіщо прокуратура і суди «архитектора» соціалістичної законності Вишинського? Може варто хоча б повернути ті принципи правосуддя і правоохоронної системи, які були до більшовицького заколоту?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.