Партія регіонів створить депутатські групи з тушок?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 9.09.2013 11:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21608

У Партії регіонів мають намір зменшити з 32 до 15 осіб мінімальний поріг, необхідний для формування депутатської групи з правами фракції.

Це дозволить створити в Раді дві депутатські групи з числа позафракційних депутатів, які співпрацюватимуть із ПР.

Відповідний законопроект вже готовий і буде внесений до парламенту найближчим часом, пише «Коммерсант-Украина» з посиланням на свої джерела.

"Законопроект про зниження порогу для формування груп буде зареєстрований у Раді наступного пленарного тижня (з 16 по 20 вересня – Ред.) - це дозволить створити дві депутатські групи з числа мажоритарників. Цифра варіюється в діапазоні 14-15 осіб" , - повідомило виданню джерело у ПР.

За словами джерела, переговори про склад та керівництво майбутніх груп ще тривають.

"Одну групу прагне очолити Ігор Рибаков ( позафракційний; у VI скликанні Ради очолював депутатську групу "Реформи заради майбутнього" – Ред.). Друга створюється під Ігоря Єремєєва (позафракційний ; співвласник групи компаній Континіум - Ред. ), але не факт, що її очолить саме він" , - сказав співрозмовник видання.

Як відомо, правила формування депутатських фракцій і груп регулюються ст. 58 і ст. 59 закону "Про регламент Верховної Ради" . Згідно з документом, кількість депутатів у групі, яка прирівнюється до фракції, не може бути меншою, ніж у найменш чисельній фракції. Зараз у Раді скликання найменша фракція у комуністів - 32 народних депутати.

За даними видання, політичне рішення знизити поріг було прийнято 4 вересня на зустрічі президента Віктора Януковича з депутатами від ПР.

"Президент дав зрозуміти, що варто поглибити співпрацю з позафракційними депутатами. Він сказав: "Людям, які хочуть з нами працювати, треба надати таку можливість", - розповів виданню один з народних депутатів від Партії регіонів.

При цьому перший заступник глави фракції ПР Михайло Чечетов запевнив, що переформатування парламенту відбудеться вже "найближчим часом".

"Зараз мені складно сказати, чи буде створена одна велика депутатська група або ми знизимо планку для створення двох груп, але в будь-якому випадку ми повинні дати можливість депутатам самоорганізуватися - мажоритарники нарешті зрозуміли, що один у полі не воїн", - заявив Чечетов.

Незважаючи на заяви ПР, опитані позафракційні депутати стверджують, що з ними не ведуться переговори про входження до групи.

Тим часом представники опозиційних фракцій упевнені, що ініціатива ПР спрямована проти них. "Розмови про те, щоб знизити поріг для депутатських груп, дійсно ведуться. Я вважаю, що ці дії спрямовані на розкол опозиційних фракцій" , - заявив перший заступник голови регламентного комітету Ради Валерій Карпунцов (УДАР) .


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.