Деградація. Не поділили «поляну»?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.10.2013 10:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21830

Через конфліктну ситуацію на держпідприємстві «Інформаційний центр», яка виникла після зміни керівництва, було тимчасово заблоковано доступ до електронної системи державних реєстрів.

Міністр юстиції Олена Лукаш заявляє про несанкціоноване втручання в систему і запевняє, що витоку інформації чи знищення даних не сталося. Справою займається Генпрокуратура, яка відкрила з цього приводу провадження. Експерти кажуть про непрозорість та корумпованість системи держреєстрів.

Сьогодні працівники держпідприємства «Інформаційний центр», яке забезпечує доступ до 18 державних реєстрів, заявили про рейдерське захоплення. Згідно з поширеною ними інформацією, новий директор підприємства дав вказівку про копіювання всієї інформації баз даних, яке здійснювалося сторонніми людьми. Під час цього програмне забезпечення було зламане, а це спричинило зупинку роботи реєстрів.

Натомість міністр юстиції Олена Лукаш заперечила інформацію про рейдерське захоплення і припускає, що несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерного обладнання та мереж Мінʼюсту може бути наслідком перевірки на держпідприємстві.

«Результати аудиту були дуже невтішними для тих, хто займався освоєнням державних коштів дуже нахабним способом. Частина з них, маючи доступ і всі можливості впливати на маршрути реєстрів, декілька діб тому зробила те, що зробила, і результати останніх слідчих дій підтвердили, що в кабінетах посадових осіб знайдені схеми пошкодження маршрутів і доступів до реєстрів», – стверджує міністр.

Державні реєстри – приватна годівниця?

Система державних реєстрів була створена на межі 1990-2000-х років. Колишній міністр юстиції Микола Оніщук каже, що за часів його керівництва «проблем з належним функціонуванням реєстрів і збереженням конфіденційності не виникало». Але від подальших коментарів екс-урядовець утримався.

Натомість адвокат Тетяна Монтян стверджує, що від самого початку до розробки та функціонування держреєстрів виникало багато запитань. «Розробкою займається якась корупційна контора, права на програмне забезпечення у якихось приватних осіб, які отримують неймовірну кількість роялті. А головне, що в усьому цивілізованому світі реєстри відкриті, а у нас закриті», – розповідає вона.

Лавринович запевняє, що конфлікту з Лукаш немає

Також Тетяна Монтян наголошує на великій корупційноємності сфери держреєстрів. «Зараз у Києві хабар за внесення в реєстр одного об’єкту досяг півтори тисячі доларів. Ви можете собі уявити, що робиться на цьому ринку? Це неймовірна кількість бабліща!» – каже вона.

Проблемна ситуація виникла через зміну керівництва держпідприємства, яке забезпечує доступ до реєстрів. За словами Тетяни Монтян, «Лукаш завела свою людину – Богданова – замість Добжанського, який був людиною Лавриновича».

У свою чергу попередній керівник Мінʼюсту Олександр Лавринович зазначає, що, функціонуючи від 1997 року, система державних реєстрів досі не викликала нарікань. Він утримався від коментарів з приводу ситуації в Мінʼюсті, але запевнив, що конфліктів між ним та чинним керівником відомства не існує.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.