У Перу знайшли найдавнішу сонячну обсерваторію в Америці

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.03.2007 04:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2292

Архітектурний комплекс Чанкілло (Chankіllo), розташований в 400 кілометрах на північ від перуанської столиці Ліма, виявився найдавнішою сонячною обсерваторією в обох Америках. Він датується четвертим століттям до нашої ери.

Археологи знайшли комплекс Чанкілло ще в XIX столітті. Його характерною рисою є тринадцять кам'яних веж висотою від двох до шести метрів розташованих по осі північ-південь. Їхнє призначення залишалося незрозумілим до останнього часу: припускали, що вежі були частиною храму або укріплення. Однак сучасні дослідники з університетів Ліми та Лестера прийшли до висновку, що споруда використовувалися для спостереження за Сонцем та ведення сонячного календару.

Тринадцять башт Чанкілло, що простягнулися гірським хребтом, відносно добре збереглися. У кожній з них є по двоє сходів і майданчик вгорі. Прямокутні споруди площею від 75 кв. м до 125 кв. м розташовані рівновідаленно один від одного, врізаючись своїми "зубами" в лінію горизонту.

Дві крайні точки обсерваторії - на заході і на сході - знаходяться на відстані 230 м один від одного. Учені вважають, що це були пости спостереження за світилом у дні зимового та літнього сонцестояння. Вежі відповідають положенням Сонця протягом року.

"Якщо ви знаходитеся, наприклад, в західному наглядовому пункті, - розповідає Клайв Рагглз, професор астрономії в Лейчестерському університеті Великобританії, - то, звичайно ж, бачите схід Сонця, але в якому саме проміжку між баштами воно з'явиться, залежить від конкретної пори року. Так, в день літнього сонцестояння, яке в Перу доводиться на грудень, ви спостерігали б Сонце праворуч від найправішої башти; а в день зимового сонцестояння в червні ви відмітили б, що Сонце перемістилося і знаходиться зверху від найлівішої. Це доводить, що, швидше за все, стародавня цивілізація вела свій календар, відзначаючи, скільки часу буде потрібно світилу, щоб переміститися від однієї башти до іншої".

Проміжки між вежами могли використовуватися як відмітки днів сонячного календаря. Наприклад, сходи Сонця, які можна спостерігати між центральними вежами, розділені інтервалом у десять днів, що дозволяє припустити десятиденний "тиждень".

Автори дослідження, у тому числі і професор Гецці з Університету культури в Перу вважають, що давнє населення поклонялося Сонцю, і обсерваторія використовувалася, щоб відзначати "святкові" дні в їх сонячному календарі.

"Майданчики західного і східного пунктів спостереження досить-таки невеликі за розміром. Там може поміститися не більше двох-трьох чоловік. Виходячи з цього, ми вважаємо, що доступ на ці майданчики був дозволений тільки служителям культу, де вони проводили якісь обряди. Оскільки жрець міг відмітити схід Сонця раніше, ніж прості люди, що здійснювали ритуал у підніжжя башти, він "передбачав" появу Сонця".

Комплекс Чанкілло старший за відомий інкський Храм Сонця в Куско на тисячу років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.