Президент Ющенко вважає, що розміщення ПРО у Польщі - виключне право суверенної держави

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 6.03.2007 11:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2312

Україна завжди буде проводити політику, спрямовану на посилення міжнародної безпеки. На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко у інтерв’ю Польському телебаченню (TVP) та польському виданню “Дзєннік”, яке він дав напередодні свого робочого візиту до Республіки Польща.

Відповідаючи на питання щодо розташування системи ПРО США на території Польщі, Віктор Ющенко підкреслив, що це питання перебуває виключно у компетенції цієї країни, повідомляє прес-служба Президента.

Президент зазначив, що люди повинні бути якомога більше поінформовані на цю тему. «Ми повинні глибше знати зміст ідеї, яка вкладається у цей проект. Тому ми говоримо, що для нас дуже важливі ті консультації, які буде проводити американська сторона не тільки у Польщі, у Чехії, але і в Україні», – сказав він в інтерв’ю.

Глава держави висловив переконання, що «чим сильніша, адекватніша модель» колективної безпеки буде розроблена, тим більший внесок це у політику миру, зокрема, на європейському континенті.

Говорячи про мету свого візиту до Польщі, Віктор Ющенко зазначив, що планує обговорити зі своїм польським колегою Лєхом Качинським ключові питання двосторонньої співпраці. Перш за все, йтиметься про початок переговорного процесу навколо поглибленої угоди Україна – ЄС. «Для нас дуже важлива позиція Польщі, наших східноєвропейських друзів, одностайна позиція щодо європейських перспектив України», – наголосив він.

Окрім того, обговорюватимуться питання енергетичної співпраці. «На порядку денному – три-чотири енергетичні проекти, які носять не лише двосторонній, а й по суті, континентальний характер», – сказав Президент.

Польське телебачення (TVP) – загальнонаціональне громадське телебачення, яке посідає перше місце за кількістю глядачів у Польщі.

Щоденна газета «Дзєннік» – суспільно-політичне видання, що виходить з 2006 року тиражем 358 тис. примірників.

Як повідомлялося раніше, прем'єр України Віктор Янукович від імені уряду висловив негативне ставлення до можливого розміщення систем ПРО на території Польщі та Чехії.

На це, президент Ющенко публічно зауважив, що прем'єр не може давати такі оцінки, оскільки це - за межами його повноважень.

Завтра Президент Ющенко розпочне робочий візит до Республіки Польща на запрощення Президента Лєха Качинського.

Основна мета візиту – активізація спільної діяльності України та Польщі в рамках європейської енергетичної стратегії.

Під час візиту відбудеться двостороння зустріч глав держав, а також спільне відвідання міста Плоцьк – ключового пункту проекту «Одеса – Броди – Плоцьк»..


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.