ОБСЄ схвалила перші кроки України щодо виконання Женевських домовленостей

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 22.04.2014 13:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23219

Чинний голова ОБСЄ Дідьє Буркгальтер схвалив перші кроки, ужиті Україною з реалізації Женевських домовленостей.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті Організації.

"Міністр закордонних справ Швейцарії, чинний голова ОБСЄ Дідьє Буркгальтер схвалив перші кроки, вжиті владою України з метою запуску імплементації заходів, узгоджених у Спільній заяві щодо України від 17 квітня 2014 року", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, голова ОБСЄ відзначив оголошення перемир’я на свято Великодня, підготовку правових рамок для амністії та початок дискусії щодо плану децентралізації.

Водночас з огляду на повідомлення про погіршення ситуації у деяких регіонах України, включаючи акти на насильства із захопленням заручників, Буркгальтер закликав Київ "подвоїти свої зусилля з планування, підготовки та початку імплементації різних заходів, визначених у Женевській заяві".

Він також висловив упевненість, що українська влада застосовуватиме конструктивний підхід для вирішення критичних ситуацій, що виникають.

Буркгальтер також підтвердив повне зобов’язання Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ з допомоги владі України та місцевим громадам в рамках мандату та на основі Женевської заяви.

Водночас Буркгальтер закликав ЄС, Росію та США надати повну підтримку роботі влади України та місцевих громад, а також Спільної моніторингової місії ОБСЄ. У зв’язку з цим він попросив усіх підписантів Женевської заяви публічно закликати усі зацікавлені сторони в Україні утриматися від насильства, звільнити незаконно захоплені об’єкти та роззброїтися.

Нагадаємо, на переговорах у Женеві Україна, ЄС, США і Росія домовилися про роззброєння сепаратистів і звільнення адміністративних будівель.

Президент США Барак Обама скептично оцінив виконання Росією Женевських домовленостей.

У свою чергу державний секретар США Джон Керрі заявив, що США готові запровадити додаткові санкції проти Росії, якщо вона порушить домовленості, досягнуті у Женеві.

На думку політичного аналітика Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимира Горбача, домовленості у Женеві – це пауза, яку взяли усі учасники переговорного процесу, щоб спостерігати за реакцією один одного.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.