Збити літак ракетою могли тільки професіонали

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 18.07.2014 14:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=23687

Експерти воєнної галузі та авіації розмірковують над тим, що стало причиною падіння літака Малайзійських авіаліній на Донбасі. Збити літак могли тільки професіонали, кажуть вони.

На думку експертів малайзійський літак, що рухнув у четвер, 17 липня, поблизу міста Тореза у Донецькій області, був збитий за допомогою високоточної зброї.

Насамперед це могла бути ракета "земля-повітря". Таку оцінку подає впливове видання Wall Street Journal. Видання зазначає, що хоча проросійські сепаратисти і хвалилися появою у них зенітно-ракетного комплексу "Бук", навчитися так швидко використовувати цей комплекс, включно із управлінням радаром, є дуже малоймовірним, зазначає експерт Дуглас Баррі з Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні. "Ця система не з тих, які можна використовувати без попереднього вишколу", - цитує його слова інформагенція dpa.

"За цим стоїть професійна армія"

Американський бригадний генерал у запасі, голова проекту з оборони й розвідки з Центру Бельфера у Гарвардському університеті Кевін Райан в ефірі телеканалу CNN нагадав, що мобільний комплекс "Бук" російські війська постійно мають на озброєнні. "Тож росіяни по інший бік українського кордону мають доступ до цих озброєнь", - сказав він. Серед інших варіантів: ракета С-200, С-300 або С-400, які перебувають на балансі російської та української армії.

Втім, і на думку Райана для управління цими комплексами необхідна попередня підготовка. "Необхідне тривале тренування та чимало координації, щоби за допомогою цієї зброї щось збити. Це не така зброя, яку пару хлопців можуть витягнути з гаражу і вистрелити", - каже він.

У підсумку експерт переконаний, що якщо пасажирський літак справді було збито ракетою, - за цим стоїть професійна армія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.