КВУ вважає останні вибори найкращими за десятилітя

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 11.11.2014 13:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24230

Виборча кампанія 2014 року була найкращою за останні десятиліття.

Про це в інтерв’ю журналістам заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

"У нас, насправді, була одна із найкращих виборчих кампаній за останні два десятиліття. Якщо порівнювати з попередніми виборами – в нас були вибори без адміністративного ресурсу, без системних фактів підкупу виборців, без серйозних зловживань, без тиску на ЗМІ тощо. Тобто це вибори, за які Україні не соромно", - сказав Кошель.

"Але, на превеликий жаль, цю досить позитивну картину дуже серйозно очорнили події останнього тижня, пов’язані з підрахунком голосів по кількох десятках мажоритарних округів", - додає він.

За його словами, найбільша проблема цієї кампанії – це мажоритарна складова.

"90% порушень і зловживань на виборах відбувались саме у мажоритарній частині. Тому зараз нам потрібно всерйоз думати про те, як не просто змінити виборче законодавство, а змінити виборчу систему і повернутись до пропорційних виборів. Тому що зараз не було жодних проблем із підрахунком голосів, із законністю щодо пропорційної складової", - каже Кошель.

Голова КВУ пояснює, що мажоритарка має свої плюси і мінуси:

"Вона прекрасно працює в багатьох країнах Європейського союзу в тому числі. Але на сьогодні, відповідно до тих проблем, які є в українській політичній системі, низького рівня політичної культури, високого рівня зловживань і високого рівня корупційної складової на виборах, нам доцільно повністю відмовитись від мажоритарної складової і повернутися до пропорційної", - зазначив він.

"Але обов’язково це має бути або чиста пропорційна модель із закритими списками, або із відкритими списками. Але в будь-якому разі ці відкриті списки не мають дублювати мажоритарну складову. Тому що зараз окремі політики пробують нав’язати виборчу модель з відкритими списками, яка буде фактично так званою прихованою мажоритарною", - зазначає Кошель.

"Іншими словами, на округах кандидати зможуть платити кошти, давати пільги чи товари або тиснути в будь-який інший спосіб, щоб набрати певну кількість балів по мажоритарній складовій. В цей період часу, як мінімум років на 10, ми повинні повернутися до чисто пропорційної моделі", - переконаний очільник КВУ.

Як повідомлялося раніше, напередодні Центрвиборчком оголосив офіційні результати виборів за партійними списками.

ЦВК визнав обраними 64 депутата Верховної Ради, включених у виборчий список "Народного фронту", 63 - "Блоку Петра Порошенка", 32 - "Об’єднання "Самопоміч", 27 - "Опозиційного блоку", 22 - Радикальної партії Олега Ляшка та 17 - "Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина". Відповідний протокол про підсумки позачергових парламентських виборів в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі був підписаний на засіданні ЦВК.

Як відомо, ЦВК прогнозує отримання 132 депутатських мандатів партією "Блок Петра Порошенка", 82 - "Народним фронтом", 33 - "Самопоміч", 29 - "Опозиційним блоком", 22 - Радикальною партією, 19 - "Батьківщиною", 6 - "Всеукраїнським об’єднанням "Свобода" і по 1 - Партією Сергія Тігіпка "Сильна Україна", "Всеукраїнським аграрним об’єднанням "Заступ", "Правим сектором" і "Волею".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.