Удари долі роблять нас легковірними

Автор/джерело -  © Освітній портал



Дата публiкацiї - 25.05.2006 13:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=247

Люди, які не раз одержували від життя жорстокі уроки, більш легковірні, ніж ті, хто виріс у захищених, тепличних умовах. Таку закономірність виявили вчені Лестерського університету Великої Британії.

Шестимісячне дослідження, що провели в університетській Школі психології Кім Дрейк, Рей Булл та Джуліан Бун, показало, що несприятливі події, пережиті в дитинстві та юності, згодом призводили до того, що тих же людей у похилих літах простіше було ввести в оману. Проаналізувавши 60 таких екземплярів, психологи дійшли висновку, що вони, наприклад, більш вразливі до впливу ЗМІ або рекламних компаній або скоріше здатні піддатися тиску на допиті в поліцейській дільниці та бути брехливо обвинуваченими.

Хоча деякі з бувалих людей після безлічі нещасть і стають більш тверезомислячими, більшість, навпаки, перестають довіряти власним оцінкам і менш впевнені в своїй думці. Теорія, запропонована психологами Лестерського університету, однаково стосується і чоловіків, і жінок.

Навпаки, щасливе дитинство може забезпечити свого роду захист на все наступне життя, як би воно не склалося. Воно не обов'язково повинне бути зовсім безпроблемним, просто важливо, щоб у загальній хронологічній послідовності гарні події передували поганим, тоді неприємності не вплинуть на психіку так руйнівно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.