Російським поліцаям і чекістам дозволять стріляти у місцях скупчення громадян

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 7.07.2015 12:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25220

У Москві правозахисники пікетували Державну Думу, протестуючи проти розширення повноважень поліції і ФСБ.

Учасники пікетів виступають проти дозволу співробітникам правоохоронних органів застосовувати зброю в місцях масового скупчення людей. На думку правозахисників, зміни в законі можуть призвести до загибелі ні в чому невинних громадян.

Поправки до закону «Про поліцію» – одна з найбільш обговорюваних в Росії тем останні кілька тижнів. Зміни, розроблені депутатами від усіх фракцій Держдуми, розширюють права поліцейських застосовувати вогнепальну зброю. Зокрема, правоохоронцям буде дозволено відкривати вогонь у людних місцях для запобігання терактам чи захоплення заручників, а також стріляти в жінок без «видимих ознак вагітності».

Голова профспілки працівників поліції Міхаіл Пашкін вважає, що поліцейські повинні ходити зі зброєю, однак її застосування має ретельно фіксуватися на відео.

«Співробітники, я вважаю, повинні ходити зі зброєю. Якщо ти не ходиш зі зброєю – значить, ти не гідний бути поліцейським. А оскільки у нас зараз більшість поліцейських не може ходити зі зброєю, то виходить, що у нас зараз 50-60% не гідні бути співробітниками. Застосовувати новий закон можна лише в разі безперервної відеофіксації, а якщо вона переривається в якийсь момент, то судити поліцейських треба на загальних підставах», – зазначив Пашкін.

«У всіх міжнародних нормах це заборонено»

У понеділок троє правозахисників – член московської Гельсінської групи Валєрій Борщов, голова комітету «Громадянське сприяння» Свєтлана Ганнушкіна і лідер руху «За права людини» Лєв Пономарьов – змінювали один одного в одиночному пікеті біля Держдуми. В руках вони тримали плакати, на яких було написано: «Законодавці, не дозволяйте стріляти в людей!», «Божевільний принтере, відпочинь!», «Не стріляйте!».

У коментарі Радіо Свобода Валєрій Борщов нагадав про дозволену акцію на Болотній площі 6 травня 2012 року. За словами правозахисника, це тільки один з прикладів, коли для застосування зброї можуть бути використані провокатори.

«Звичайно, обурлива стаття, яка дає право стріляти по масовому скупченню людей. У всіх міжнародних нормах це заборонено. Їхній аргумент, що там може бути озброєний напад. Але ж легко включити провокатора! Це звичайна практика спецслужб – упровадження провокаторів. Тому право стріляти по масовому скупченню людей, а таким чином будуть неминучі жертви невинних людей – це, як на мене, злочинно», – вважає Борщов.

У закон «Про поліцію» також пропонують додати норму, згідно з якою поліцейський не підлягає переслідуванню за дії, вчинені ним у ході виконання службових обов’язків. На запропоновані Держдумою поправки прореагували і в Громадській палаті Росії. Адвокат Анатолій Кучерена вже заявив: щодо кожної поправки, яка пропонується, будуть проведені громадські слухання та громадська експертиза.

Поправки до закону депутати, які зараз на канікулах планують ухвалити на осінній сесії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.