Думка експерта: Президент може розпустити парламент незалежно від рішення КС

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.04.2007 18:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2524

Президент України Віктор Ющенко може розпустити парламент незалежно від рішення Конституційного суду, вважає професор політології, науковий директор Школи політичної аналітики НаУКМА Олексій Гарань.

У коментарі для УНІАН він зазначив, що підстави для розпуску парламенту, у тому числі формально-правові, насправді залишаться незалежно від рішення КС (зокрема, несвоєчасність формування нинішнього уряду).

“У разі, якщо судді приймуть рішення про неконституційність Указу, – сказав О.Гарань, – Президент може формально виконати рішення суду: змінити ті положення Указу, які будуть визнані суддями неконституційними, і знову видати його”.

Час працює проти коаліції, вважає політолог. За його словами, “вона занервувала і робить явні помилки: наприклад, з формального боку порушено закон про формування ЦВК, а з морального – відновлено Ківалова і старий склад, що є просто само дискредитацією”.

До можливого рішення Конституційного суду, укази Президента обов’язкові до виконання, підкреслив О.Гарань.

Він нагадав, що сьогодні – вже перший день виборчої кампанії. Два тижні дається на формування списків, 1 травня – останній день подачі списків. “Партії, котрі ігнорують Указ, – сказав він, – з формальної точки зору, взагалі можуть опинитися поза виборчим процесом”, повідомляє УНІАН.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.