У Полтаві створять музей дальньої авіації

Автор/джерело -  © “Газета по-українськи”



Дата публiкацiї - 4.04.2007 20:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2527

Зараз на Полтавському військовому аеродромі стоять 7 бойових літаків Міноборони України. На колишньому летовищі хочуть створити музей дальньої авіації.

Ту-95 “Bear” в Київському музеї авіації

— Бомбардувальника ТУ-160 не має в жодному музеї світу, — каже завідувач Полтавського музею авіації та космонавтики Дмитро Кальний, 70 років. — Він може облетіти земну кулю без посадки.

Уже двічі до Полтави телефонували з Луганського музею — хотіли забрати 2 літаки. З цього ж приводу дзвонив директор Центрального музею Збройних сил Віктор Карпов.

Однак полтавські льотчики не планують віддавати машини. Кажуть, ТУ-160 готові охороняти з автоматами.

Нещодавно на летовище приїздили керівники Луганщини.

— Вистачило хвилини, аби зробити висновок: музей буде, — говорить заступник губернатора Іван Близнюк, 48 років. — Якщо літаки передати в обласну комунальну власність, ми знайдемо на музей кошти. Потрібно близько 500–600 тисяч гривень.

Ту-22M “Backfire”

Аеродром у Полтаві побудували 1944 року для ”човникових” бомбардувань німецької території союзниками. Американські В-17 стартували у Великій Британії та Італії, бомбили Німеччину, а потім приземлялися в СРСР.

Коли поверталися, знову атакували противника. Пізніше в Полтаві створили важкий бомбардувальний авіаполк. У січні 2006-го тут провели показову утилізацію останнього в Україні, шістдесятого, бомбардувальника Ту-22М3.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.