Психологи дійшли висновку, що віра в Бога - це захворювання

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.07.2015 21:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25314

Шанована в усьому світі Американська психологічна асоціація (АПА) (анг.- American Psychological Association, (APA)) опублікувала результати 5-річних досліджень, згідно яких екзальтована віра у вищі сили знижує здатність людини приймати усвідомлені рішення і повинна бути кваліфікована як психічне захворювання.

Як пише видання The News Nerd, експерти дійшли висновку, що сильні релігійні переживання можуть викликати у людей почуття тривоги, емоційний стрес, галюцинації, психози та ін.

Дослідження показало, що сприйняття Бога як якогось наглядацького та карального органу прямо пов’язане зі слабким здоров’ям, в той час як відсутність особливих психічних проблем передбачає ставлення до нього, як до джерела позитиву. Втім, вчені підкреслюють, що релігійні погляди обох груп часто призводять до втрати зв’язку з реальністю.

Професор психології д-р Ліліан Ендрюс наводить у приклад свідків Єгови, які воліють смерть переливанню крові у випадку важкого захворювання. "Щороку тисячі людей вмирають внаслідок відмови від лікування з релігійних мотивів. Навіть коли їм кажуть, що їх чекає смерть, такі пацієнти продовжують сподіватися на Бога. Цих людей можна було б врятувати, якби їх кваліфікували як нездатних приймати самостійні рішення, зважаючи на їхнє психічне відхилення", - зазначила Ендрюс.

За її словами, "багато хто вважає, що вони спілкуються з Богом якоюсь своєю, особливою мовою, яка нікому, окрім них самих і Бога, невідома. Багато з них часто кажуть, що бачать духів".

"Все це ознаки психічного розладу і втрати зв’язку з реальністю. Релігія й ідея гніву божого упродовж століть несли хаос, руйнування, смерть і війни. Але час не стоїть на місці, і в сучасному суспільстві давно назріла необхідність класифікувати ці архаїчні вірування як психічне захворювання. Це перший з багатьох кроків у позитивному напрямку", - підсумувала вона.

У цьому зв’язку APA намір домагатися закріплення на законодавчому рівні права лікарів примушувати пацієнта проходити лікування, якщо від цього залежить його життя, визнаючи його психічно неспроможним.

Повний звіт експертів Асоціації буде доступний для широкої громадськості в серпні нинішнього року, коли відповідна стаття з’явиться в журналі організації.

Американська психологічна асоціація (АПА) була заснована в липні 1892 р. групою з 26 психологів університету Кларка. В даний час вона є одним з найбільш впливових об’єднань професійних психологів у світі, включаючи в себе фахівців із США та Канади, а також асоційованих членів з інших країн. У ній перебуває близько 150 000 вчених.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.