На Одещині «новими» мерами стають «старі» мери

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 2.11.2015 12:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25732

Місцеві вибори в Одесі та області не принесли сенсацій, констатують політичні експерти.

До політичної верхівки регіону потрапили «старі» обличчя, які змінили свої політичні кольори. За результатами виборів мерів найбільших міст області, виборці охочіше надають перевагу чинним керівникам, ніж готові обирати їм альтернативу.

У плеяді найбільших міст області мерами Одеси, Южного, Іллічівська та Ізмаїла стали «старі» мери. Тенденція така – всі вони перемогли у першому турі зі значним відривом від своїх опонентів. Для багатьох із переможців ці вибори навіть не другі. Мер Южного Володимир Новацький вже втретє отримає цю посаду: на виборах-2015 він здобув перемогу з результатом у 71% голосів виборців. Він очолює індустріальне місто поблизу Одеси з 2006 року.

Посаду Іллічівського міського голови на цих виборах відстояв і колишній «регіонал» Валерій Хмельнюк, який цього року балотувався від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Він переміг із результатом у 52,7% Вперше на цю посаду він був обраний ще у 1994 році і вже більше двох десятиліть незмінно керує містом.

Рекордний результат показав чинний мер Ізмаїла, колишній «регіонал» Андрій Абрамченко, який йшов у мери від «БПП «Солідарність». Він отримав підтримку майже 95% виборців. До «старих» мерів, які стали «новими» можна віднести і Геннадія Труханова – він переміг в Одесі з результатом 52,5 %.

«Перевірені» мери

У місцеві органи влади переважно потрапили представники старої еліти, які під новими брендами зберегли сфери свого впливу. Місцеві вибори на Одещині продемонстрували провал проєвропейських політичних сил, вважає політолог Геннадій Чижов.

«Нові демократичні сили не дали правильних меседжів для того, щоб за них голосували. Не було запропоновано сильних лідерів. Ми бачимо, що старі кадри трохи змінили своє обличчя. Але зберіглися напівфеодальні відносини з виборцями. На виборах мобілізувались маргінальні верстви населення, які залежать від влади, які чекають від неї подачок. Патерналістично налаштовані люди голосували за стару надійну владу. Вони хочуть елементарної стабільності, аби нічого не змінювалося. Ось вони за них і проголосували», – коментує ситуацію політолог.

Апатія виборців

На якість результатів виборів вплинула і низька явка виборців. В Одеській області вона склала 41,8%. Голова Комітету виборців України в Одеській області Анатолій Бойко не пов’язує результати виборів міських голів з ефективністю місцевих управлінців.

«На мій погляд, той результат, який є, – це прямий наслідок тієї непривабливої виборчої кампанії, яку ми спостерігали: підкуп виборців, адмінресурс і плюс низька явка дали нам те, що ми отримали. На жаль, в цьому винні ми самі. Тому що одні виборці не оцінювали критично кандидатів, а інші вважали, що на вибори йти необов’язково. На мою думку, якби явка була хоча б 60%, то результати могли бути кардинально іншими», – вважає Анатолій Бойко.

Найактивніше традиційно голосували люди старшого віку, а молодь майже повністю проігнорувала вибори. На думку голови Одеського обласного осередку КВУ Анатолія Бойка, картина могла б бути іншою, якби громадяни усвідомлювали важливість голосування.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.