Експерти Ради Європи: розслідування Одеської трагедії провалено

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 4.11.2015 12:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25745

Міжнародна дорадча група у своєму звіті розкритикувала хід розслідування трагічних подій в Одесі, які стались 2 травня 2014 року і призвели до загибелі 48 осіб. Експерти назвали слідство неефективним.

Винних у масових смертях людей, які втратили життя в Одесі в травні минулого року, так і не встановлено, слідство у справі було неефективним і не відповідало вимогам Європейської конвенції з прав людини, констатували в своєму звіті експерти Міжнародної дорадчої групи (МДГ). Документ оприлюднили в середу, 4 листопада, в Києві.

Міжнародна дорадча група, яка відстежувала хід розслідування одеської трагедії, була створена наприкінці 2013 року за ініціативи генерального секретаря Ради Європи Торбйорна Ягланда. До її складу увійшли три незалежні експерти: колишній голова Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) Ніколас Братца, колишній суддя ЄСПЛ Володимир Буткевич та колишній прокурор України Олег Анпілогов. Згідно з наданим мандатом МДГ, спочатку здійснювала нагляд за дотриманням вимог Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ) під час розслідування злочинів проти Майдану, які вели українські слідчі органи відповідно до законодавства України. Свій звіт МДГ оприлюднила 31 березня 2015 року. Згодом мандат МДГ було розширено і на вивчення ходу розслідування трагічних подій в Одесі.

Міжнародні експерти дійшли висновку, що недоліки слідства в справі Одеської трагедії, на які вказано в звіті, негативно вплинули на здатність точно відтворити обставини кривавих подій в Одесі і притягнути причетних до відповідальності.

Безкарність міліції як доконаний факт

Незалежні експерти вважають, що Одеська трагедія, як і події на київському Майдані, "залишили глибокі шрами в українському суспільстві", залікувати які може лише "незалежне та ефективне розслідування". Проте члени МДГ переконалися, що українське суспільство не вірить, що таке розслідування може бути проведене, і сприймає як факт безкарність представників правоохоронних органів та небажання або нездатність влади притягнути до відповідальності тих, хто винен у смертях та каліцтвах людей.

Експерти наголошують на тому, що за 18 місяців, які минули від подій в Одесі, котрі досі викликають багато запитань, "жодного звинувачення щодо причетності до масових смертей, спричинених пожежею в одеському Будинку профспілок, не було висунуто". МДГ вказує, що те розслідування, яке все-таки було проведено, мало низку структурних недоліків, йому бракувало незалежності та ефективності, і в цілому воно не відповідало вимогам ЄКПЛ.

Слідство було упередженим

Експерти визнають, що виклики, які постали перед тими, хто безпосередньо вів розслідування подій 2 травня в Одесі, "були значними і їх вплив на хід розслідування не варто недооцінювати". Проте, вважають вони, влада не повинна використовувати це як виправдання для своїх помилок і невдач.
Вагомі підстави сумніватися у неупередженості розслідування членам МДГ дав той факт, що, згідно зі свідченнями, до подій в Одесі напряму були причетні представники міліції. Тому, вважають експерти, "розслідування масових безпорядків мав вести орган, який повністю незалежний від МВС".

Неефективним, на думку МДГ, був і розподіл у розслідуванні між Генпрокуратурою України та МВС. Загальний кадровий рівень тих, хто вів розслідування, експерти назвали "неадекватним".

Перші судові слухання, пов’язані з подіями в Одесі, розпочалися в листопаді 2014 року. По справі проходила 21 особа за звинуваченням у причетності до масових заворушень, незаконному використанні вогнепальної зброї та вибухових речовин. Експерти переконані, що саме рішення висунути звинувачення проти 21 людини в одному звинувачувальному вироку без індивідуалізації усіх деталей звинувачення негативно вплинуло на хід судового процесу. Експерти висловили "серйозну стурбованість" рішенням припинити справи проти двох підозрюваних у скоєнні злочинів 2 травня "на підставі браку доказів".

Розслідування має продовжуватися

Розкритикували експерти і "комунікативну політику" органів влади щодо подій в Одесі. Вони вважають, що Одеська трагедія перебувала в центрі уваги громадськості, тому влада "повинна була надавати достатньо інформації про розслідування, щоб сприяти громадському контролю за ходом справи". Проте інформація ця, хоча її і було достатньо, була малозрозуміла, нерегулярна і суперечлива, говориться в звіті.

Експерти наголосили, що хід розслідування одеських подій ще раз засвідчив необхідність створити в Україні Державне бюро з розслідування. Проте МДГ нагадує Києву, що в своїй діяльності бюро повинно відповідати всім вимогам щодо незалежності та ефективності згідно з нормами ЄКПЛ.

Розслідування Одеської трагедії повинно продовжуватися, переконані експерти МДГ. Вони сподіваються, що висновки, викладені в звіті, допоможуть українській владі притягти винних до відповідальності, відновити громадську довіру до державної юридичної системи і "нарешті завершити цю болючу главу в історії України".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.