УНП піде на дострокові вибори у складі блоку правих партій

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 11.04.2007 18:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2584

Українська правиця утворила блок.

Рішення «утворити виборчий блок Української народної партії, Народного руху України, ВО «Свобода», УРП "Собор", КУН, РХП, Партії відродження села (за їх згодою)» ухвалив вчора ІХ позачерговий з’їзд Української народної партії.

За це рішення проголосувало 227 делегатів, проти – 0, утримались – 19.

Делегати ухвалили рішення провести другий етап ІХ позачергового з’їзду УНП. Було також затверджено квоту делегатів від УНП на міжпартійний з’їзд – один від трьох делегатів ІХ позачергового з’їзду УНП.

"„Українська правиця” на сьогоднішній день уже є погодженою назвою. Вранці ми провели останні консультації і це є такий компроміс, який дозволить правим рухатися в одному блоці", - заявив під час прес-конференції., що відбулася перед початком ІХ позачергового з'їзду УНП, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО.

Відповідаючи на запитання щодо досягнутих домовленостей з лідером НРУ Борисом Тапрасюком, Юрій Костенко повідомив, що остання зустріч відбулася пізно ввечері, напередодні з'їзду, на якому і Народний рух України мав також ухвалювати рішення щодо свого формату участі у виборах. "У них ситуація складніша, бо вона обумовлюється вимогами депутатів, які сьогодні мають статус народних депутатів, і тому вони не прийняли остаточного рішення на Центральному проводі, у якому форматі партія буде йти на вибори. Хоча сам Борис Іванович запевнив вчора, що він є ідейним прихильником саме „Української правиці”," – зазначив лідер УНП Юрій Костенко.

"Це складна річ – об'єднувати правих", - додав Костенко.

"Враховуючи те, що Україна перебуває на межі громадянського конфлікту, Українська народна партія, наступаючи на горло своїй правій пісні, запропонувала вийти на вибори спочатку пропрезидентським мегаблоком, а після того, як цю ідею не сприйняла лідерка БЮТ, звернулася з ідеєю право-ліберального блоку до НСНУ. Позиція керівництва НСНУ мені невідома й досі", - повідомив журналістам під час прес-конференції, що відбулася перед початком ІХ позачергового з'їзду УНП, лідер Української народної партії Юрій Костенко.

Він наголосив, що його "дивує позиція БЮТ та НСНУ, які перед загрозою єдності країни керуються власними амбіціями." Він також зазначив:"Ідея „Української правиці” вже давно дискутується в середовищі правих партій. Ця ідея мабуть сьогодні є найбільш актуальною, тому що процеси, які відбулися з відсутності правих у парламенті, привели Україну на межу громадянського конфлікту. Такої політичної кризи Україна ще не переживала. Вперше ми маємо загрозу територіальної цілісності України. Вперше владні представники не можуть знайти компромісу, тому що вони не керуються ідеєю. Бо у Верховній Раді більшість представлена великим капіталом, опозиція також представлена великим капіталом, і немає державницької політичної сили, яка б могла стати в центрі цього протистояння і запропонувати компроміс, який праві завжди знаходили, перебуваючи в меншості, який би дозволяв Україні рухатися вперед.

Два тижні тому праві партії підписали меморандум про наміри створення об’єднаної правої сили, яка б протидіяла антикризовикам і поступово сформувала своє політичне майбутнє через спільну участь у наступних виборах, коли б вони не відбулись. Останні політичні події змусили нас іти знову на компроміси задля України: як тільки був виданий указ Президента, ми відмовилися від своїх політичних інтересів задля інтересів українських. Ми звернулися до Президента України, до керівників БЮТ і Народного союзу Наша Україна із закликом об’єднатися в один мегаблок – блок пропрезидентських сил, які б могли разом в умовах короткої виборчої компанії боротися за демократичне майбутнє України.

На жаль, під час проведення консультацій у Президента з представниками політичних сил, Юлія Тимошенко не сприйняла цю пропозицію. Вона вважає, що вона має найбільші шанси отримати політичну перемогу на цих виборах, і тому єдиний блок було поховано. На Центральному проводі УНП, який передував з’їздові, Українська народна партія – знову ж таки, наступаючи на горло своїй правій пісні, - пішла на другий компроміс.

Ми звернулися до НСНУ з пропозицією створити єдиний право-ліберальний блок: це „Правиця” і „Наша Україна”. До сьогоднішнього моменту я не маю відповіді від керівництва „Нашої України” щодо цієї ініціативи. Ми вичерпали всі можливості для спільного виходу на вибори з БЮТ та НСНУ.

У разі, якщо на вибори піде три пропрезидентські блоки, ми вважаємо політично доцільним, аби Президент назвав усі політичні сили, які будуть працювати у майбутньому парламенті для реалізації його програми. Без сумніву, серед цих політичних сил має бути і „Українська правиця ”. Не повинна повторитися ситуація 2006-го року, коли у Президента були улюблені „сини і доньки” і були „пасинки”, як Український народний блок Костенка і Плюща. Якщо ситуація повториться і на цей раз, то я впевнений, Ющенко повністю буде позбавлений підтримки правих, а відтак – не здатний буде будувати Україну з українським обличчям".- сказав Костенко


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.