Президент призупинить дію постанови Уряду про неможливість фінансування дострокових виборів

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 11.04.2007 19:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2586

Президент Віктор Ющенко може призупинити дію сьогоднішньої постанови Кабінету Міністрів про неможливість виконання рішення Ради національної безпеки і оборони про підготовку до дострокових виборів.

Про це сьогодні на брифінгу заявив Секретар РНБО Віталій Гайдук.

Аналізуючи постанову Кабміну, В. Гайдук відзначив, що одним з її мотивів є те, що Указ Президента від 6 квітня, який ввів у дію рішення РНБО, не пройшов процедуру контрасигнації, передбачену Законом про Кабінет Міністрів. Однак, як відзначив Секретар Ради безпеки, введення в дію рішень Ради визначається Конституцією. «Введення в дію рішень РНБО нормується статтею 107 Конституції, яка прямо каже, що рішення РНБО вводяться в дію указами Президента», – сказав він.

Коментуючи посилання в урядовій Постанові на рішення Артемівського і Феодосіївського судів про заборону проведення дострокових виборів, В. Гайдук нагадав, що станом на 10 квітня ці ухвали були скасовані самими судами. «На момент прийняття рішення Кабінету Міністрів відповідних підстав і ухвал судів у даному випадку не було», – сказав Секретар РНБО.

Гайдук також відхилив посилання Уряду на Постанову Верховної Ради, яка забороняє Кабмінові фінансувати виборчий процес. Адже Постанови парламенту, прийняті після його розпуску, не мають правових наслідків, відзначив він.

«Виходячи з цього, я думаю, що Президент призупинить дію цією Постанови», – підсумував В. Гайдук.

За його словами, нині склалася ситуація, коли Уряд в цілому не виконує Указ Президента, не дивлячись на пряму норму Конституції, що Укази Президента діють на всій території України і підлягають виконанню, в т.ч. і Кабінетом Міністрів. Відтак, на його думку, контроль за виконанням Указу має перебувати в площині правоохоронних органів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.